Duhové prapory a vajíčka. Gay Pride v Litvě provázelo násilí

Vilnius - Prudké srážky a násilnosti doprovázely sobotní průvod homosexuálů v litevské metropoli Vilniusu, kde se pochodu gayů a leseb postavili konzervativní aktivisté včetně několika litevských poslanců. Policie zadržela na třicet lidí, odpůrci průvodu zasáhli vejcem i švédskou ministryni Brigittu Ohlssonovou, která přijela homosexuály podpořit.

Podruhé vyrazili gayové, lesby a jejich sympatizanti na pochod litevskou metropolí a podruhé z toho byl konflikt. Vilniuská radnice akci zakázala, soud ji ale později povolil. Několik stovek příslušníků litevské homosexuální komunity vyrazilo na centrální vilniuskou třídu. Mávali duhovými prapory, skandovali na střechách autobusů a vypouštěli pestrobarevné balónky.

Oslavy se snažili narušit aktivisté litevských náboženských a konzervativních organizací. Zhruba padesátka útočníků napadla koncertní pódium, kde měl pochod vyvrcholit. Proti nim tvrdě zasáhla policie.

Při zákroku srazila na zem a eskortovala v želízkách i poslance litevského parlamentu Petrase Grazulise, který protestům udával tón. „Ten pochod je zlo, oslavuje perverzní homosexuální vztahy, které ničí rodinu a její hodnoty,“ domnívá se poslanec Grazulis.

Než přestanou vejce létat vzduchem

Dav vyzbrojený vejci zasáhl litevskou poslankyni Giedre Purvaneckieneovou a švédskou ministryni pro Evropu a demokracii Brigittu Ohlssonovou, která byla hostem vilniuského průvodu a kráčela v jeho čele.

Birgitta Ohlssonová (uprostřed)
Zdroj: Augustas Didzgalvis/ČTK

„Zdá se, že budeme muset pochodovat do té doby, než přestanou vejce létat vzduchem a lidé budou moci vyjít do průvodu beze strachu,“ komentovala incident poslankyně Purvaneckieneová. Účastník pochodu Arťjom doplňuje: „V Litvě je s homofobií velký problém. Lidé jsou agresivní a sami podněcují i své okolí. Přitom by stačilo, kdyby nás chtěli poznat anebo začali o věci trochu více přemýšlet.“

Pochod nazvaný „Za rovnost“ je teprve druhou podobnou akcí uspořádanou v poměrně konzervativní katolické Litvě. Podle průzkumů velká část Litevců nesouhlasí s emancipací sexuálních menšin a staví se proti registrovanému partnerství osob stejného pohlaví.

Podobné názory přežívají prakticky ve všech bývalých zemích Sovětského svazu, zejména ale v Rusku a na Ukrajině. V Litvě takové názory podporuje silná katolická tradice.

V Litvě se střetli odpůrci sexuálních menšin s policií (zdroj: ČT24)