Papež se loučí se „svým Riem“ mší pro miliony

Rio de Janeiro - Papež František v brazilském Riu de Janeiru vede v rámci Světových dnů mládeže závěrečnou mši, na které se očekává účast až tří milionů lidí. Pontifik si během zhruba týdenní návštěvy získal svým neformálním vystupováním přízeň Brazilců, kteří ho v ohromných počtech vítali všude, kam přišel. Historik Jaroslav Šebek zhodnotil jeho první zahraniční cestu jako „triumfální průvod Františka skrze Rio de Janeiro.“

„Jsou tam velice charakteristické scény, které připomínají spíš příjezd hvězdy showbyznysu než hlavy katolické církve,“ konstatoval Šebek. František si všechny účastníky světových dnů získal svým neformálním přístupem - napil se tradičního argentinského nápoje maté, který mu podal někdo z davu, daroval jednomu z poutníků svou čepičku solideo - a výměnou dostal barevnou háčkovanou. Nesčetněkrát nechal zastavit svůj otevřený papamobil, aby z něj mohl slézt a osobně se pozdravit s nadšenými lidmi. Jedinými, kdo z Františkova chování asi moc nadšeni nejsou, jsou jeho osobní strážci.

Pro rodáka z Argentiny jde od březnového zvolení do čela katolické církve o první návrat na domovský kontinent. Cestu na Světové dny mládeže konané v Brazílii naplánoval už před dvěma lety Františkův předchůdce Benedikt XVI. Zajímavostí je, že stejně tak naplánoval Jan Pavel II. cestu na Světové dny mládeže, které se konaly v roce 2005 v Kolíně na Rýnem, pro svého německého nástupce Benedikta XVI.

František dostal v Brazílii čelenku kmene Pataxo
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/L\'Osservatore Romano

Být dobrým katolíkem je jako fotbalový trénink, řekl František nadšeným Brazilcům

František podpořil brazilskou mládež, která nedávno protestovala proti korupci v zemi, aby se bojem proti apatii dál snažila změnit společnost. K mladým Brazilcům rovněž promluvil jazykem fotbalových fanoušků. Před zhruba dvěma miliony věřících, kteří se sešli na pláži Copacabana k večerní vigilii, sdělil, že být dobrým katolíkem je jako fotbalový trénink.

František v sobotu shromáždění také sdělil, že ví o mladých lidech, kteří se v Brazílii a jinde vydali do ulic „vyjádřit svou touhu po společnosti, která je spravedlivější a více bratrská“. Mladé lidi přitom podpořil, aby bojovali proti apatii, stali se „protagonisty změny“ a nabídli „křesťanskou odpověď na společenské a politické obavy povstávající v mnoha částech světa“.

„Ježíš nám nabízí něco většího než mistrovství světa (ve fotbale),“ řekl také pontifik mládeži. Mladí lidé by podle něj mohli mít naplněný a plodný život, kdyby následovali jej a nikoli „přechodné módy a výstřelky“.

Papež varoval před zhoubným vlivem sociálních sítí

Papež hovořil před mladými Brazilci také o problémech digitální kultury. „Upozornil na to, že lidé tráví spoustu času na sociálních sítích, ale nemají čas navazovat opravdové mezilidské vztahy. Vyzval k tomu, aby si lidé dali pozor na závislost na internetu,“ připomněl historik Šebek téma, které se v posledních promluvách papeže objevuje stále častěji.

František také v sobotu vyzval kněží a církevní hodnostáře celého světa, aby vyšli z izolace svých kostelů a kazatelen a sloužili chudým. Brazilským politikům na shromáždění lídrů politiky, kultury a ekonomiky pak řekl, aby řešili příčiny nynějších protestů v zemi „konstruktivním dialogem“.

I dnešní závěrečná mše se bude konat na pláži Copacabana, kde papež už v sobotu sloužil večerní vigilii. Starosta Ria odhadl, že závěrečné ceremonie by se mohly zúčastnit až tři miliony lidí - tedy přibližně stejné množství, které podle místních médií dorazilo na sobotní vigilii.

Rozhovor s historikem Jaroslavem Šebkem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod