Spravedlnost bere konečně do rukou žena. A v burce

Islámábád - Na pákistánských televizních obrazovkách se už brzy objeví nová akční postava - Mstitelka v burce. Od západních superhrdinek se liší hlavně konzervativním oděvem. Proti zlu ale bojuje stejně odhodlaně a šíří mezi děti liberální hodnoty.

V civilu tichá učitelka, po zvonění se ale mění v bojovnici proti zlořádu. Mstitelka v burce je vyzbrojená pouze papírnickým zbožím, snadno ale potírá padouchy, kteří zastrašují náboženské menšiny, ničí životní prostředí nebo zakazují vzdělávání dívek.

Její komiksový boj je na severozápadě Pákistánu i dnes realitou. Talibanci tam pozavírali stovky dívčích škol, dnes už světoznámou patnáctiletou aktivistku Malalu střelili do hlavy. A ačkoliv Mstitelka nosí burku - mnohými označovanou za symbol útlaku žen - tvůrci seriálu černý hábit používají jako masku pro pokrokové úmysly. „Každá epizoda má morální poselství, téma, sociální vzkaz, který se dostane k dětem,“ ujišťuje autor Aaron Haroon Rashid.

Jde o vůbec první animovaný seriál vyrobený v Pákistánu. Test na zkušebním publiku dopadl dobře. „Mstitelka v burce se mi líbí, protože zachránila dětem život,“ nadšeně hlásí školačka Samia. Pravou prověrkou se ale stane vysílání na satelitním kanálu Geo TV. S hudebním doprovodem od populárních hvězd nemusí zůstat jen u dosud natočených třinácti dílů.