Španělsko se rozloučilo s oběťmi havárie u Santiaga

Santiago de Compostela - V městské katedrále v severošpanělském Santiagu de Compostela se večer za účasti prince Felipeho a premiéra Mariana Rajoye uskutečnil pietní akt za 79 obětí středečního vlakového neštěstí. Strojvedoucí rychlovlaku byl předtím obviněn ze zabití z nedbalosti a propuštěn z vazby. Francisco José Garzón při neveřejném výslechu u soudu tvrdil, že vjel do zatáčky příliš rychle, neboť si myslel, že projíždí jiným místem.

Emotivního ceremoniálu se v katedrále zúčastnilo mnoho desítek příbuzných obětí tragédie. Zádušní mši sloužil santiagský arcibiskup Julián Barrio. „V srdci vás nosí celá Galicie a celé Španělsko,“ řekl na adresu obětí během své úvodní promluvy. „Všichni se modlíme také za ty, kteří bojují v nemocnici o život,“ připomněl duchovní dalších 70 lidí, kteří po nehodě zůstávají v nemocnicích. Z nich je 22 včetně čtyř dětí v kritickém stavu.

Obřadu se zúčastnila také řada členů španělské a galicijské vlády. Po mši princ Felipe a premiér Rajoy s manželkami dlouhé minuty kondolovali všem pozůstalým. Když začali účastníci mše vycházet z katedrály, čekal je mohutný potlesk stovek lidí shromážděných k tryzně na náměstí.  

Garzón si spletl úsek trati

Vyšetřující soudce Luis Aláez formálně obvinil Garzóna ze zabití 79 osob a mnoha ublížení na zdraví z nedbalosti, vyplývá z prohlášení soudu. Garzón vypovídal u soudu za zavřenými dveřmi zhruba dvě hodiny a přiznal, že vjel do zatáčky příliš rychle. Podle agentury EFE Garzón uvedl, že si spletl místo vzdálené zhruba tři kilometry od nádraží v galicijském městě Santiago de Compostela s jiným úsekem na trati. Do zatáčky, kterou by měly vlaky projíždět rychlostí 80 kilometrů v hodině, vjel více než dvojnásobnou rychlostí.

Podle deníku El País strojvedoucí u soudu přiznal, že na krátkou chvíli ztratil pozornost.

Zároveň byl Garzón propuštěn z vazby, musí se ale pravidelně hlásit u soudu, odevzdat pas a nesmí řídit vlaky. Žádná ze stran zahrnutých do případu, tedy státní železniční společnosti Renfe a Adif a dvě pojišťovny, nepožádala o uvěznění Garzóna až do soudu. Strojvůdce byl po nehodě hospitalizován s poraněním na hlavě, v sobotu byl propuštěn z nemocnice, ale až do nedělního slyšení u soudu byl v policejní vazbě.

Pravděpodobným důvodem vykolejení soupravy dál zůstává vysoká rychlost, policie ale prověří i další možnosti, jako nepozornost. „Černá skříňka je pod policejní ochranou. Převezme ji vyšetřovací komise a pak proběhne její analýza. Zatím není známo nic o jejím obsahu,“ uvedla španělská ministryně rozvoje Ana Pastorová.