Taliban zaútočil na vězení v Pákistánu, uprchlo přes 200 trestanců

Péšávar - Po nočním útoku ozbrojenců hnutí Taliban na věznici ve městě Déra Ismáíl Chán v severozápadním Pákistánu uprchly z vězení více než dvě stovky lidí, včetně desítek islamistických bojovníků. „Uniklo celkem 243 vězňů, šest z nich policie později chytila,“ řekl vysoký pákistánský činitel Muštak Džadún pákistánské televizi Ary News. Dodal, že 30 z nich byli povstalečtí bojovníci.

Ozbrojenci Talibanu v noci z pondělí na úterý zaútočili na věznici, aby odsud osvobodili vězně svého militantního hnutí. Členové ozbrojeného komanda v převlečení za policisty napadli vězení v oblasti ležící nedaleko základen Talibanu v kmenovém území. Úřady zavedly ve městě zákaz vycházení. Policie a další bezpečnostní síly se nyní snaží věznici znovu zabezpečit, řekl Džadún.

K útoku se přihlásil pákistánský Taliban, který bojuje proti vládě šest let a při jehož útocích zemřely tisíce členů bezpečnostních sil a civilistů. Mluvčí Talibanu Šahidulláh Šahíd sdělil, že na věznici zaútočilo zhruba 150 členů hnutí, včetně 60 sebevražedných nosičů bomb, a podařilo se jim propustit na svobodu 300 vězňů.

Ve věznici v Déra Ismáíl Chán je až 5 000 vězňů. Z toho je asi 300 povstalců, uvězněných za útoky na pákistánské bezpečnostní síly nebo teroristické útoky proti příslušníkům šíitské menšiny.