Izrael a Palestinci po třech letech zasedli k jednacímu stolu

Washington - Zástupci Izraele a Palestinců obnovili poprvé po třech letech přímá jednání. Vyjednávači obou stran se ve Washingtonu v přítomnosti amerického ministra zahraničí Johna Kerryho sešli k přípravným rozhovorům, které mají vést k devítiměsíčním jednáním o mírové dohodě. Rozhovory budou pokračovat za dva týdny v Izraeli, nebo na západním břehu Jordánu; obsah bude důvěrný a informovat o nich bude mít právo jenom Kerry. Ten dnes uvedl, že Izrael připravuje v nejbližších dnech kroky, které ulehčí život Palestinců na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy.

Kerry přivítal izraelskou ministryni spravedlnosti Cipi Livniovou a palestinského mírového vyjednávače Saíba Irikáta v ceremoniální místnosti ministerstva zahraničí na večeři, která s ohledem na muslimský postní měsíc ramadán začala po západu slunce. Kerry označil tuto chvíli za „velmi výjimečnou“ a dodal, že „nemá toho moc, co by řekl“.

Kerry před obnovením jednání uvedl, že se objevila nová cesta k „rozumnému kompromisu“. Ministr v pondělí jmenoval svým zvláštním zmocněncem pro izraelsko-palestinská jednání bývalého velvyslance USA v Izraeli Martina Indyka, pro něj že je „věc míru“, jak řekl Kerry, životním posláním. „Doufám, že teď existuje trochu porozumění, že dosáhnutí shody a ukončení tohoto konfliktu je v zájmu obou stran,“ uvedla Livniová.

Izraelská delegace na jednáních ve Washingtonu
Zdroj: Pablo Martinez Monsivais/AP

„Jde o začátek přímých jednání ve výhledu nejméně devíti měsíců,“ řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jennifer Psakiová. Dodala ale, že to není „závazný konečný termín“. Izraelsko-palestinské kontakty se podařilo oživit právě díky Kerryho aktivitě. Obě strany jsou připraveny jednat o zásadních tématech, která byla předmětem i minulých jednání.

Cipi Livniová:

„Kerry je důkazem toho, že někoho, kdo opravdu věří, nelze zastavit. Dějiny netvoří cynici, ale realisté, kteří nemají strach. Buďme jimi. Izrael si nemůže dovolit být naivní. (…) Máme novou příležitost a nemůžeme ji promarnit.“

Za Izrael vyjednává Livniová a Jicchak Molcho, za Palestince hlavní vyjednávač Irikát a Muhammad Štají. Livniová řekla, že do Spojených států odjíždí s „obezřetností, ale také s nadějí“. Palestinská politička Hanan Ašrávíová upozornila, že podmínky pro rozhovory jsou nyní ještě těžší než pro ty minulé, které byly přerušeny před několika lety. Jednak kvůli rozštěpenosti palestinského vedení a také prý kvůli radikálnějším postojům současné izraelské vlády.

Radikálním postojem se těsně před jednáním předvedl hlavně šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Ten v pondělí večer v Káhiře předestřel svou vizi budoucího palestinského státu, v němž nebude místa „pro jediného Izraelce“. „V konečné podobě nevidíme možnost přítomnosti jediného Izraelce - civilisty nebo vojáka - na naší půdě,“ řekl Abbás. Jeho silné výroky podkopávají snažení ministra Kerryho, který doufal, že podmínky pro jednání uchovají obě strany v tajnosti.

Palestinci chtějí svůj stát na územích, která Izrael obsadil za války v roce 1967 - na západním břehu Jordánu, v pásmu Gazy a ve východním Jeruzalémě. Gaze však vládne militantní hnutí Hamas, zatímco západnímu břehu strana Fatah a palestinská samospráva, která jediná vede mírová jednání. Hamas se od nich distancuje, protože Izrael neuznává a chce jej vymazat z mapy. Izrael po roce 1967 spojil východní Jeruzalém se západní částí a považuje nyní město za nedělitelné. Izrael chce kvůli možnosti obrany země udržet svou vojenskou přítomnost na západním břehu Jordánu a na hranicích s Jordánskem. V otázce hranic bude zřejmě trvat na udržení nejbližších a největších židovských osad na západním břehu a na zachování celistvosti Jeruzaléma.

Kerry dnes po druhém dni jednání řekl, že obsah rozhovorů nebude veřejný a že po dohodě s aktéry bude moci o případném pokroku informovat jedině on sám. Příští kolo se má konat někdy v příštích čtrnácti dnech buď v Izraeli, nebo na západním břehu Jordánu.