Grzegorz se po 11 týdnech vrací s novou tváří do života

Varšava - Jedenáct týdnů po operaci opustil nemocnici Polák Grzegorz, který po úrazu tváře podstoupil jako první v Polsku transplantaci obličeje. Sedmadvacetihodinovou operaci absolvoval 15. května v onkologickém centru v Glivicích tři týdny poté, co mu řezačka kamene doslova amputovala tvář a poškodila čelisti.

Chirurgové rekonstruovali 33letému pacientovi tvář, čelisti, horní patro a očnice. Nyní může jíst, vnímat chutě a mluvit, ačkoli je mu prozatím těžko rozumět, neboť ještě plně neovládá všechny obličejové svaly. Nyní ho čeká rekonvalescence. V budoucnu Grzegorz také podstoupí korekční operaci víček.

Grzegorzovi šlo o život, proto byl zákrok proveden bez obvyklých dlouhých příprav. Přípravy dosavadních transplantací obličeje přitom trvaly měsíce i roky. Podle šéfa operačního týmu Adama Macijewského by pacient bez rychlého zákroku nepřežil - nemohl jíst, měl potíže s dýcháním a hrozila mu infekce.

Jako jeden z prvních na světě provedl úspěšnou celkovou transplantaci obličeje český lékař Bohdan Pomahač, který žije ve Spojených státech.