Při průjmu je třeba doplňovat tekutiny, připomíná lékařka

Praha – Průjmové onemocnění je při cestování jedno z nejčastěji se vyskytujících problémů. Toto onemocnění může končit i smrtí zejména u malých dětí nebo starších lidí, připomíná lékařka Daniela Fránová. Podle ní je nejzávažnějším dopadem průjmu dehydratace organismu. V egyptské Hurghadě zemřely v noci dvě Češky, příčina jejich smrti zatím není jasná, spekuluje se právě o prudkých střevních potížích.

Lékařka z oddělení očkování a cestovní medicíny v Plzni Daniela Fránová se k problematice průjmových onemocnění vzniklých při cestování vyjádřila pro ČT24 poté, co byly dvě turistky z Karviné nalezeny mrtvé v hotelu Titanic Palace v egyptské Hurghadě. Jde o 36letou matku a její osmiletou dceru. Manžel mrtvé ženy je ve stabilizovaném stavu v hotelové nemocnici. Podle příbuzných měla rodina den před smrtí žen žaludeční potíže.

Podle novináře Yasera Daniela Reizka mohlo jít i o silný průjem, takzvanou faraonovu pomstu.

  • „Faraonova pomsta je lidový název pro cestovatelský průjem, obecně pro průjem jakéhokoli původu. V případě, že postihuje cestovatele, většinou souvisí se stravováním,“ vysvětlila Fránová.

Fránová pokládá za důležité rozlišit, zda jde o infekční průjem, nebo ne. „Ne každý průjem musí být infekčního původu, může to být reakce organismus na zvýšenou klimatickou zátěž nebo na neobvyklá koření nebo oleje, se kterými se v našich zeměpisných šířkách nesetkává. Pokud jde o průjem infekční, záleží na tom, jakým patogenem je vyvolaný. Jestli je to bakteriální průjem způsobený toxiny nebo virový průjem způsobený parazity. Nejdůležitější je proto rozlišit původce, který vyvolal průjmové onemocnění,“ řekla.

Hotel Titanic Palace
Zdroj: ČT24

Daniela Fránová, lékařka:

„U průjmových onemocnění je jejich nejzávažnějších dopadem dehydratace. Při opakovaném průjmu nebo zvracení, může docházet k rychlým ztrátám tekutin a minerálů, někdy to může být až život ohrožující stav. K dehydrataci jsou obecně nejnáchylnější malé děti, starší lidé a lidé s některým typem onemocnění zažívacího ústrojí. Důležité je dohnat ztrátu tekutin.“

Podle Fránové mnohdy záleží i na infekční dávce a odolnosti toho daného člověka. „Jestliže třeba více lidí jí stejné jídlo, které je nějak kontaminováno, u každého může být proto průběh onemocnění jiný,“ dodala. Větší opatrnosti by se podle ní mělo dbát u malých dětí a starších lidí. Jestliže je ve stolici příměs krve nebo hlenu, měl by se prý vždy vyhledat lékař, v jiných případech je to ale mnohdy je to na osobním zvážení.

  • „Pokud si lidé berou nějaké léky na dovolenou s sebou, je důležití vědět, jak fungují. Měli by proto vědět, co od něj očekávat, když si ho vezmou, takové informace může lidem poskytnout lékárník,“ řekla Fránová.

Podle nepotvrzených informací ČTK navštívila rodina restauraci typu a la carte, kde mohla dostat odlišné jídlo než ostatní hoteloví hosté. Jiní ubytovaní v komplexu obdobné potíže nemají, citoval server TN.cz mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Jana Papeže.

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová se nechtěla k možným příčinám smrti obou žen a hospitalizaci muže vyjadřovat. „Případ je v šetření. Předpokládáme, že během dneška bychom mohli vědět více,“ dodala Grohová pro ČT.

Rozhovor s Danielou Fránovou (zdroj: ČT24)