Prezidentské volby v Mali: Expremiér Keita má našlápnuto k vítězství

Bamako - V prvním kole prezidentských voleb v Mali podle předběžných informací drtivě vede expremiér Ibrahim Boubacar Keita. Sedm milionů Malijců vyrazilo k urnám v neděli; doufají, že výsledek přinese zemi nový start. Komise zatím spočítala asi třetinu hlasů, nicméně pokud se Keitův náskok potvrdí, nebude už druhé kolo voleb potřeba, prohlásil ministr územní správy Moussa Sinko Coulibaly.

Jeho vystoupení rozzlobilo ostatní kandidáty - předčasné zveřejnění označili za skandální a výsledky odmítli. Do ulic mezitím vyrazili slavit Keitovi příznivci, podle nichž země vyrazila za změnou.

Mali od loňského převratu sužovala vojenská i politická krize. Od ledna vládním jednotkám v boji proti islamistickým povstalcům napojeným na al-Káidu pomáhala francouzská armáda - definitivně uspěla na začátku července. Až poté taky skončil půl roku trvající výjimečný stav, což umožnilo start předvolební kampaně. Voliči vybírali ze 27 kandidátů, hlavním favoritem je vedle expremiéra Keity bývalý ministr financí Soumaila Cissé.

V prezidentských volbách v Mali vede expremiér Keita (zdroj: ČT24)