Přeživšího aktéra rodinné tragédie v Hurghadě pustili z nemocnice

Hurghada (Egypt) - Pětatřicetiletý český turista, jehož 36letá manželka a osmiletá dcera v noci na úterý z neznámých příčin zemřely v hotelovém pokoji v egyptské Hurghadě, byl propuštěn z nemocnice a vrátil se do hotelu. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová upřesnila, že muž zatím zůstává v Egyptě a že jeho stav je poměrně dobrý. Datum jeho návratu do vlasti zatím stanoveno není. Navštívila jej také česká konzulka z velvyslanectví v Káhiře, která je v kontaktu s egyptskou policií. Ta zatím okolnosti smrti neoznámila, nadále se spekuluje o možné otravě jídlem.

Z obav před dalšími možnými případy otravy vyslala ERV Evropská pojišťovna do hotelu Titanic Palace, kde se neštěstí událo, lékaře Petra Koloucha. Ten nabízí prostřednictvím egyptských lékařů preventivní vyšetření a pomoc s komunikací všem klientům cestovní kanceláře Blue Style, s níž postižená rodina vycestovala. Sám Kolouch je nevyšetřuje, protože to místní zákony neumožňují. Je nicméně v kontaktu s egyptským lékařem a někerých vyšetření se zúčastnil.

Zástupce ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký dnes ČT řekl, že lékař v úterý prohlédl 16 hotelových hostů, žádné neobvyklé zdravotní potíže ale neodhalil. Do dnešních 12:00 vyhledalo ordinaci dalších sedm hostů, i oni byli v tomto ohledu v pořádku, konstatoval v rozhovoru pro ČT Kolouch. Dodal, že zdravotní péče v Egyptě je na srovnatelném standardu s Českem. Stav zotavujícího se otce rodiny komentovat nechtěl, k případu rodinné tragédie mu podle jeho slov nepřísluší se vyjadřovat.

Lékař ostravského Centra očkování a cestovní medicíny Rastislav Maďar: „V případně akutní otravy jídla většinou vznikají příznaky, které - pokud se zhoršují - nutí pacienta vyžadovat akutní pomoc svého okolí. Aby pacient skonal výslovně v průběhu noci, ve spánku, to je výslovně netypické.“

Místní egyptský lékař, kterému asistuje slovensky hovořící sestra, chce prohlédnout všech 170 klientů cestovní kanceláře Blue Style v tomto rekreačním komplexu.

Podle mluvčího cestovní kanceláře Blue Style Martina Slaného lékaři Čecha propustili již v úterý. „V pozdních večerních hodinách (v úterý) byl klient propuštěn z nemocnice a vrátil se zpátky do hotelu, kde byl ubytovaný,“ sdělil Slaný.

Těla mrtvých Češek byla kvůli pitvě převezena z kliniky Thebs Hospital do státní nemocnice v centru Hurgady. Na výsledky testů se bude muset počkat několik dní, možbá i týdnů.

Nikdo z klientů Blue Style nechce odjet z Egypta předčasně

Podle Slaného kvůli tragédii nikdo z klientů kanceláře o předčasný návrat do vlasti nepožádal. Situace v hotelu je prý klidná. Není ani známo, že by zhoršení zdravotního stavu svých klientů zaznamenala některá z dalších cestovek, které se zaměřují na Egypt.

Konzulka, která je nyní v Hurgadě, kromě místních úřadů a přeživšího Čecha kontaktovala i ostatní české turisty, kterým nabídla své služby například v podobě konzultací. Ministerstvo již několik českých turistů v souvislosti s případem oslovilo, v úterý mezi nimi byl i Slovák, který bydlí v hotelu Titanic Palace.

Vydáno pod