Letní kotleta po šanghajsku: Smaží se přímo na rozpáleném chodníku

Peking - Čínské úřady poprvé v historii vyhlásily pohotovostní stupeň číslo dva kvůli vlně veder. Finanční metropole Šanghaj zažívá nejteplejší červenec za posledních 140 let, nejméně deset lidí tu už zemřelo na úžeh. Televizní reportéři názorně ukázali žár v šanghajských ulicích, když si na mramorové desce v centru města během deseti minut opekli vepřovou kotletu.

Podle šanghajského meteorologického ústavu v Šanghaji dosáhly teploty 24 dní po sobě 35 stupňů či překročily tuto hodnotu. „Letos v červenci zde rovněž teplota vystoupila až na 40,6 stupňů Celsia, což je vůbec nejvyšší zaznamenaná hodnota v dějinách,“ konstatovali meteorologové. Teploty přes 35 stupňů by mohly v regionech jižně od řeky Jang-c'-ťiang vydržet až do 8. srpna.

Varování před vedry platí pro devět provincií - An-chuej, Če-ťiang, Čchung-čching, Fu-ťien, Chu-nan, Chu-pej, Šanghaj, Ťiang-si a Ťiang-su. Test reportérů s vepřovou kotletou se podle všeho stal populárním a na čínském webu se množí fotografie, na nichž si lidé s pomocí slunečních paprsků smaží slaninu či ryby.

Vydáno pod