Údajně nejhorší švédský vrah „si tak trochu zapřeháněl“

Stockholm - Švédská prokuratura stáhla veškerá zbývající obvinění proti muži, který byl ještě nedávno považován za nejhoršího sériového vraha v dějinách země. Třiašedesátiletý Sture Bergwall se původně přiznal k desítkám vražd. Za osm z nich byl dokonce odsouzen. Později ale uvedl, že si ve výpovědích vymýšlel, což vedlo k zahájení nového soudního procesu.

Bergwall, alias Thomas Quick, se v 90. letech přiznal ke spáchání více než 30 nevyřešených vražd ve Švédsku, v Norsku a ve Finsku v průběhu tří desetiletí, a také ke kanibalismu. Později nicméně prohlásil, že vyšetřovatelům lhal, protože toužil být středem pozornosti a protože byl pod vlivem silných léků.

Švédský právní expert Sven-Erik Alhem označil případ za „největší justiční omyl v novodobých dějinách Švédska“.

Z toho důvodu bylo zahájeno nové soudní řízení. Prokuratura nicméně sdělila, že nemá proti Bergwallovi dostatek důkazů v jednotlivých případech, jež by v novém procesu předložila.

Dnes prokuratura odvolala poslední obvinění, které se týkalo smrti patnáctiletého chlapce, jenž zmizel na severu Švédska v roce 1976. Bergwall na svém blogu vyjádřil s rozhodnutím prokuratury „hlubokou spokojenost“ a vyzval k vyšetření postupu justice.

Od roku 1991 je držen v přísně střežené psychiatrické klinice. Psychiatři nyní zhodnotí, zda by mohl být propuštěn.

Vydáno pod