Egyptská policie má rozprášit demonstrace islamistů

Káhira – Nově vytvořená egyptská vláda dnes rozhodla, že demonstrace Muslimského bratrstva ohrožují bezpečnost v zemi. Proto nařídila policii, aby dalším protestům zabránila. Bratrstvo požadující Mursího návrat do čela země nicméně hodlá v protestech pokračovat.

V prohlášení, jež bylo přečteno v televizi, vláda oznámila, že učiní vše, aby zajistila bezpečnost. Nařídila policii, aby protesty Mursího stoupenců, tedy hlavně lidí z Muslimského bratrstva, ukončila. Při zásahu má postupovat v souladu se zákonem a ústavou.

Mluvčí bratrstva řekl, že mobilizace lidí v ulicích Káhiry bude pokračovat. „Nic se nezmění,“ prohlásil. Podle něj se jen vláda snaží lidi zastrašit.

Bratrstvo pořádá pravidelná shromáždění, jimiž chce vymoci Mursího návrat do funkce. Konají se už měsíc u mešity Rábaa al-Adavíja a na náměstí Nahda. Protesty se měly podle původních záměrů pořádat tak dlouho, dokud nebude Mursí zpět ve funkci. Armáda prezidenta přinutila odstoupit 3. července. Bratrstvo to označuje za převrat a nelegální krok, protože Mursí byl zvolen v demokratických volbách. Neuznává nynější přechodné vedení státu a chce „pučisty“ dostat před soud.

Mursí je držen na neznámém místě a prokuratura ho obvinila ze spiknutí s palestinským radikálním hnutím Hamas a uvalila na něj vazbu. Stíháni jsou také členové vedení bratrstva. Podle dnešního oznámení agentury Reuters mají být tři z nich postaveni před soud za údajné podněcování k násilí.

Od Mursího svržení přišlo v Egyptě při protestech o život přes 200 lidí. Krvavý byl zejména minulý víkend, kdy při akci Muslimského bratrstva zahynulo více než 70 lidí. Představitelé této islamistické strany tvrdí, že do účastníků protestů stříleli policisté a vojáci, avšak ministerstvo vnitra popírá, že by policisté použili ostrou munici.