Asad pustí inspektory OSN do svých skladů chemických zbraní

New York – Damašek pustí inspektory OSN do svých skladů chemických zbraní. OSN chce vyšetřit údajné chemické útoky, z nichž se od jara navzájem obviňují rebelové a armáda. Inspektoři mají navštívit tři místa, na kterých mělo dojít k údajným útokům.

V Damašku v červenci vyjednávali o podmínkách kontroly šéf expertního týmu OSN Ake Sellström a vysoká představitelka OSN pro odzbrojení Angela Kaneová. Neinformovali ale, na čem se se syrskými politiky dohodli. Damašek se v minulosti bránil zpřístupnění všech požadovaných míst, byl ochoten pustit inspektory jenom do Chán al-Asalu. Tam podle syrské vlády použila chemickou látku v březnu opozice a zahynulo tehdy na 20 lidí. Podle dnešní informace bude Chán al-Asal jedním z míst inspekce.

Chemické útoky byly ale ohlášeny i z jiných míst Sýrie a opozice chtěla, aby se vyšetřily všechny. Tvrdí, že nemá přístup k chemickým zbraním a že viníkem může být jedině armáda. OSN má informace o 13 údajných útocích.

USA na základě zpráv o použití chemických zbraní rozhodly rozšířit pomoc syrské opozici. Chtějí jí v budoucnu poskytnout i zbraně, avšak stále panují obavy z toho, aby se tyto zbraně nedostaly do rukou islámských radikálů.

Naděje na politické řešení syrského konfliktu je v nedohlednu. Opoziční koalice dnes oznámila, že nezasedne k jednáním s Damaškem, dokud nezvrátí situaci na bojišti ve svůj prospěch. V minulých týdnech přišla o strategická města Kusajr a Homs. Podle dnešní zprávy se opoziční Syrská svobodná armáda přeskupuje a připravuje na nové boje.

USA a také Rusko se snaží zorganizovat v Ženevě mezinárodní konferenci, která by otevřela politické řešení krize. Opozice byla dosud ochotná na konferenci jet za podmínky, že Damašek přistoupí na to, že předá moc přechodné vládě. Dnešní oznámení znamená změnu postoje koalice a další komplikaci pro organizátory konference.

Sýrie pustí inspektory OSN do skladů chemických zbraní (zdroj: ČT24)