„Vyhráli jsme,“ hlásí Mugabe. „Podvádíte,“ namítá Tsvangirai…

Harare – Strana dlouholetého zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) ohlásila drtivé vítězství ve středečních prezidentských a parlamentních volbách nad formací hlavního rivala Morgana Tsvangiraie Hnutí pro demokratickou změnu (MDC). Ta vzápětí označila volby za zmanipulované a sám Tsvangirai později za neplatné a za „ohromnou frašku“.

„Vyhráli jsme tyto volby. Drtivě jsme porazili MDC. Nikdy jsme sebeméně nezapochybovali o tom, že zvítězíme,“ citoval Reuters zdroj ze ZANU-PF. Představitel MDC zareagoval tím, že o středečních volbách hovořil jako o „kolosálním podvodu“. „ZANU-PF a Mugabe občany Zimbabwe podvedli, a my to nepřipustíme,“ řekl vysoký představitel MDC. Za „ohromnou frašku“ volby poté označil sám Tsvangirai. „Z našeho pohledu jsou ty volby neplatné,“ řekl. Nevyjádřil se ale k tomu, zda on nebo jeho strana hodlají vznést proti volbám nějaký zákonný protest.

Středeční volby by měly rozhodnout mocenský boj mezi prezidentem Mugabem, vládnoucím už 33 let, a premiérem Tsvangiraiem. Pozorovatelé z Africké unie označili hlasování za klidné, bez násilných incidentů. Volební komise oznámila vysokou účast; výsledky by měly být známy nejpozději v pondělí. Vyhlašovat předčasně výsledky voleb je v Zimbabwe nezákonné. Policie předem varovala, že zatkne každého, kdo učiní předběžné prohlášení ohledně výsledků hlasování.

Národní volební komise oznámila, že skončilo sčítání odevzdaných volebních lístků v prezidentských volbách v jednotlivých volebních místnostech a začalo jejich shromažďování na úrovni kantonů a volebních obvodů. Regionální pozorovatelé ze Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC), jejichž názor je rozhodující při hodnocení voleb v Zimbabwe, zveřejní svou předběžnou zprávu v pátek v poledne.

V předchozích prezidentských volbách v roce 2008 získal Tsvangirai v prvním kole 47 procent hlasů, zatímco Mugabe 43 procent. Prezidentovi stoupenci ale v zemi rozpoutali násilnosti, které si vyžádaly více než 200 mrtvých. Aby se předešlo občanské válce, Tsvangirai po dohodě z druhého kola odstoupil a nechal Mugabeho vyhrát. Výměnou za to dostal křeslo premiéra.