Španělský premiér ke korupční aféře: Všechno je lež. Neodstoupím!

Madrid - Španělský premiér Mariano Rajoy v parlamentu důrazně odmítl veškerá nařčení, která byla vůči němu vznesena v souvislosti s korupční aférou kolem jeho vládní Lidové strany. Přiznal, že udělal chybu, když věřil někomu, komu věřit neměl, a znovu zdůraznil, že odstoupit kvůli tomuto skandálu nehodlá.

„Předstoupil jsem před poslance, abych poskytl nezbytná vysvětlení situace, ve které teď žijeme,“ zahájil premiér své dnešní vystoupení v zákonodárném sboru. Vzápětí dodal, že přišel popřít „lži a manipulace“, které se týkají aféry kolem něj a Lidové strany. „Nic spojeného s touto záležitostí mi nebrání a nezabrání dál řídit vládu,“ zdůraznil Rajoy. „Nic, co se tohoto týká, neomezí ani neovlivní program vlády,“ dodal.

Rajoy odmítá nařčení z korupce (zdroj: ČT24)

Bývalého pokladníka strany Luise Bárcenase vzali v červnu do vazby v souvislosti s podezřením z praní špinavých peněz, korupce a daňových úniků. Podle vyšetřovatelů se také zapletl do machinací s účty Lidové strany, kvůli čemuž padlo podezření z účasti také na premiéra Rajoye. Podle španělských médií Bárcenas přiznal, že z tajného účtu, který spravoval dvě desítky let, posílal v letech 2008 až 2010 Rajoyovi a generální tajemnici strany Maríi Dolóres de Cospedalové peníze.

Mariano Rajoy:

„Je tady záležitost, která ovlivňuje názor španělské veřejnosti a má negativní dopad na mezinárodní scéně. Mluvím o takzvané Bárcenasově kauze. To, co chci říci parlamentu, lze shrnout do několika slov. Spletl jsem se. Mrzí mě to, ale bylo to tak. Spletl jsem se v tom, že jsem věřil člověku, který – jak dnes už vím – si to nezasloužil.“

Rajoy rozhodně popřel, že by si přilepšoval penězi z ilegálních černých fondů, které mu prý dával Bárcenas. Dušoval se přitom, že všechny své příjmy vždy přiznával daňovým úřadům. Ujišťoval také, že neexistovalo žádné ilegální financování jeho strany, což podle něj soudní vyšetřování prokáže. Rozhořčený premiér poukázal na to, že skandál poškodil jeho důvěryhodnost, stejně jako jeho strany, ale také poškodil dobré jméno Španělska v zahraničí, a to v době, kdy zemi sužuje vysoká nezaměstnanost, upadající ekonomika a velký schodek rozpočtu.

Opozice premiéra znovu vyzvala k demisi

Opozice žádala premiérovu demisi a vysvětlení. Demise se nedočkala a ani k obhajobě se Rajoy neměl. Nakonec ale ustoupil tlaku poté, co opoziční socialisté pohrozili, že vyvolají hlasování o nedůvěře vládě. To by pak bylo podle nich v podstatě hlasováním o udržení důstojnosti tohoto úřadu. „Korupce je problém, který znepokojuje náš národ a kazí pověst Španělska v zahraničí. Jakákoliv korupce je nepřijatelná, rozkládá občanské cítění a zraňuje demokracii,“ prohlásil Rajoy.

V reakci na kritiku a výzvy k demisi ze strany opozičních poslanců premiér trval na tom, že neodstoupí. „Někteří vedoucí politici mě vyzývají, abych odstoupil. Odpovídám jim: 'Ne!' Nemohu být prohlášen za vinného, protože vinen nejsem. Nepodám demisi ani nevypíšu volby.“

„Pane Rajoyi, neřekl jste Španělům pravdu. A proto vás dnes žádám, abyste odešel. Žádám vás, abyste projevil solidaritu se svou zemí, která by neměla trpět tím, že má ve svém čele premiéra, jako jste vy,“ vmetl mu do tváře generální tajemník socialistické strany Alfredo Pérez Rubalcaba.

Skandál podlamuje premiérovu pověst právě v období, kdy doufal v obrat kurzu ekonomiky po razantních škrtech. Nepopulární opatření jeho straně výrazně ztenčila preference. A ty po aktuálním skandálu půjdou nahoru jen velmi těžko.

Vydáno pod