Krematorium u nepálského chrámu se UNESCO nelíbí

Káthmándú – Organizace OSN UNESCO protestuje proti stavbě obřího krematoria na dohled od proslulého chrámového komplexu Pašupatinath v Nepálu, který je jedním z nejsvětějších míst hinduismu na světě. Komplex každoročně přitahuje desetitisíce poutníků ze sousední Indie.

UNESCO apeluje na správu chrámu, aby posoudila plány na výstavbu mohutného krematoria. „Výstavba začala bez odpovídajícího schválení kompetentních nepálských úřadů,“ tvrdí regionální šéf UNESCO Axel Plathe. Problémem je navíc silnice, která by měla ke krematoriu vést, procházela by totiž přímo chrámovým komplexem. UNESCO se obává nenapravitelných škod. 

Rozestavěná budova má obsahovat tři krematoria. Zastánci projektu tvrdí, že je to ekologičtější než pálit těla zesnulých na břehu řeky, kam se pak jejich popel sype. Podle Platheho ale nebyla provedena žádná studie a vysoký komín stavby bude „negativně vizuálně ovlivňovat“ pohled na chrám. 

Pašupatinath se rozkládá na ploše 2,6 čtverečního kilometru nedaleko Káthmándú na březích řeky Bagmati. Části komplexu se datují do počátku pátého století a v roce 1979 byl zapsán na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO.

Vydáno pod