Výroky nového íránského prezidenta si agentury přibarvily

Teherán - Izraelskou okupaci Palestiny a Jeruzaléma označil za ránu pro muslimský svět nově zvolený íránský prezident Hasan Rúhání. Íránská státní televize musela korigovat předchozí zprávy některých íránských agentur, jež si Rúháního vyjádření obohatily o výrok, který neřekl. Šlo o to, že údajně nazval Izrael šrámem na těle muslimského světa, který musí být odstraněn.

Podle televizního přenosu Rúhání řekl: „Do těla muslimského světa v našem regionu byla okupací svaté země Palestiny a našeho drahého Kudsu (Jeruzaléma) zasazena rána.“ Agentury Mehr a ISNA ve svých prvních verzích přepisu Rúháního výroků dodaly ještě větu „A tato rána musí zmizet“, což se interpretovalo jako pohrůžka Izraeli coby okupantovi palestinských území. ISNA odpoledne svou verzi opravila a tuto část z citace vypustila.

Výrok na adresu úhlavního nepřítele pronesl Rúhání jen dva dny před svou inaugurací. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na jeho slova obratem reagoval prohlášením, že „ukazují Rúháního pravou tvář“. Rúhání byl přitom po zvolení označován za umírněného a svět si od něj sliboval, že se zdrží další eskalace sporů s Izraelem. Rúhání přednesl svůj projev v Teheránu, kde se zúčastnil každoročního shromáždění na podporu Palestiny v rámci Dne Jeruzaléma. Tuto masovou protiizraelskou manifestaci organizuje íránské vedení každoročně poslední pátek postního měsíce ramadánu. 

Rúhání nahradí v úřadu Mahmúda Ahmadínežáda. Ten se radikálními názory proti Izraeli vůbec netajil. Na mezinárodním poli tak panovala naděje, že s umírněným Rúháním ataků na židovský stát ubude. Jenže ještě před nástupem do funkce dává Rúhání najevo, že tomu tak možná nebude. 

Rúhání zvítězil v prezidentských volbách ze 14. července. O víkendu ho ajatolláh Alí Chameneí uvede do úřadu. Rúhání složí prezidentský slib v parlamentu. Po svém zvolení Rúhání avizoval, že se vydá „cestou modernizace“, a přislíbil větší otevřenost v otázce íránského jaderného programu, kvůli němuž se země dostala do sporu se Západem.