První Putinův komentář k Navalnému: Dost zvláštní výše trestu

Moskva – Za „zvláštní“ dnes ruský prezident Vladimir Putin označil výši trestu pro neoficiálního vůdce ruské opozice Alexeje Navalného. Tomu v červenci dal soud pět let odnětí svobody za zpronevěru, rozsudek ale ještě není pravomocný. Na setkání s prokremelskou mládeží se prezident pozastavil nad tím, že zatímco Navalnyj dostal pět let, jiný odsouzený ve stejné kauze, manažer Vjačeslav Opalev, v prosinci vyvázl s podmíněným trestem. Neupřesnil ale, zda se mu trest pro Navalného zdá příliš tvrdý, nebo podmínka pro Opaleva příliš shovívavá.

Opozičník Navalnyj jako poradce gubernátora Kirovské oblasti podle obžaloby v roce 2009 zorganizoval podvod, při němž byl lesnický podnik Kirovles okraden o 10 000 metrů krychlových dřeva, a tím poškozen o 16 milionů rublů (přes 9,5 milionu Kč). Exředitel Kirovlesu Opalev už v prosinci vyvázl s podmínkou díky tomu, že svědčil proti Navalnému a jeho údajnému společníkovi při zpronevěře, podnikateli Pjotrovi Oficerovovi. Navalnyj popírá, že by porušil zákon. Podle něj má případ politické pozadí a jeho cílem je odstranit ho jako politickou hrozbu Kremlu.

Vladimir Putin poprvé komentoval verdikt nad Navalným:

„Pomyslel jsem si, že je zvláštní, to nebudu skrývat, že jeden z podezřelých, jenž spolupracoval s obžalobou, dostal 4,5 roku podmíněně, zatímco druhý podezřelý pět let natvrdo. (…) Je na soudu, aby rozhodl, co se tam stalo a jak.“

Politická hvězda Navalného, který se ve svém hojně navštěvovaném blogu původně zabýval výhradně korupcí ve státní správě, prudce stoupla po loňských květnových nepokojích proti znovuzvolení Putina ruským prezidentem. S rostoucím vlivem Navalného ale sílil i odpor Putinova tábora, což vyústilo v kontroverzní žalobu, soud a nepodmíněný trest. Dočasně byl ale propuštěn z vězení, protože rozsudek dosud není pravomocný.

Vydáno pod