Vzácné ornamenty v peruánském Chan Chanu svítí novotou

Lima - Archeologové v Peru opravili víc než 500 let staré ornamenty v indiánském městě Chan Chan. Jde o jednu z mála dochovaných památek původního osídlení jihoamerického kontinentu. Místní úřady doufají, že do oblasti přivede i nové turisty.

Vzácné ornamenty se symbolem veverky s mláďaty - dnešní stav je výsledkem mnohaměsíční důkladné práce restaurátorů. „Narazili jsme přitom na různé materiály, mimo jiné i zbytky keramiky Čimu. Musíme je nejdřív vyčistit a až pak je registrovat a zařadit do katalogů,“ prohlásil archeolog Henry Gayoso.

Město Chan Chan vzniklo kolem roku 900 našeho letopočtu a o pár století později už patřilo k největším centrům jihoamerického kontinentu. Slibný rozvoj zastavila až invaze Evropanů.

Dnešní Chan Chan se rozkládá na teritoriu dvaceti čtverečních kilometrů a patří k nejzachovalejším památkám. Navštíví ho 90 tisíc turistů ročně. „Pracovali jsme ve dvou významných palácích - Tšudi bude zrenovován pro turisty. Oblast, kde jsou k vidění ornamenty, využívali tehdejší vládci jako prostranství pro příjem hostů. Budou nadále restaurovány a nahrazeny replikami,“ konstatoval Gayoso.

Archeologové opravili ornamenty v Chan Chanu (zdroj: ČT24)

Od roku 1986 Chan Chan figuruje na seznamu UNESCO, současně je ale na seznamu světového dědictví v ohrožení. Lokalitu totiž vážně ohrožuje pokračující eroze.