Honduraské věznice ovládli gangsteři, vláda kontrolu vzdala

Tegucigalpa - Honduraská vláda prakticky vzdala svou kontrolu nad věznicemi v zemi a nyní je ovládají vězni. V nové zprávě to říká Meziamerická komise pro lidská práva, podle níž ve věznicích bují korupce, navíc jsou přeplněné. Komise vyzvala vládu k nápravě „hluboké strukturální krize“, píše server BBC News. V únoru 2012 zemřelo v celách věznice Comayagua přes 360 vězňů, když na místě vypukl požár.

Organizace ve své zprávě kritizovala otřesné podmínky v honduraských nápravných ústavech. Upozornila zejména na bídu a skutečnost, že počet vězněných celkovou kapacitu 8 tisíc míst překračuje o celé 4 tisíce. „Vězeňský systém v Hondurasu je odlidštěný, ubohý a zkorumpovaný,“ citoval ze zprávy server zpravodajské stanice BBC News.

Vězni neutíkají, současný systém se jim zamlouvá

Věznice v zemi jsou nyní de facto pod kontrolou vězňů. Stráže je prý hlídají tak nedostatečně, že by jejich osazenstvo mohlo kdykoliv uprchnout. Zvláště to platí o nápravném ústavu ve městě San Pedro Sula, nechvalně proslulém vysokou kriminalitou. „Vězňové neutíkají jen proto, že tento stav věcí nechtějí ohrozit,“ podotkl bývalý ředitel tamní věznice.

Honduraská věznice
Zdroj: ČTK/AP/Rodrigo Abd

Vězňové ovládající věznice se rekrutují z nejvíce násilných honduraských gangů. Stanovují pravidla a provádějí fyzické tresty. Častým terčem týrání a zneužívání pak jsou v Hondurasu ženské vězenkyně, které s muži sdílejí věznice. Vězňové také mohou za mřížemi pokračovat ve svých nelegálních aktivitách. Úřady nad tím za podíl na zisku přivírají oči.

Komise volá po nápravě

Meziamerická komise pro lidská práva sídlící ve Washingtonu zprávu vypracovala po loňském tragickém požáru ve věznici Comayagua s 362 oběťmi z řad vězňů, kteří po vypuknutí ohně neměli jak opustit své cely.

Organizace vyzvala honduraskou vládu, aby postavila nové věznice a modernizovala ty současné. Zároveň by úřady podle ní měly krizi ve vězeňském systému zařadit mezi své priority.