Napětí v Egyptě roste. Muslimské bratrstvo naznačilo ochotu vyjednávat

Káhira - Příznivci Muslimského bratrstva sesazeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího vytrvávají ve svých protestních akcích za jeho opětovné uvedení do funkce navzdory opakovaným výzvám prozatímní vlády k vyklizení protestních táborů v Káhiře. Zástupci Muslimského bratrstva ale USA a EU naznačili ochotu s vládou vyjednávat. Současně ovšem trvají na tom, že v případné politické dohodě nesmí hrát žádnou roli šéf armády. Od Mursího sesazení 3. července bylo při protestech zabito zhruba 300 lidí.

Útok na tábory protestujících se zatím nekoná

Prozatímní egyptská vláda dala ve středu zelenou bezpečnostním silám k vyklizení dvou hlavních táborů Mursího stoupenců v Káhiře. Po výzvách náboženských vůdců a zahraničních vlád, aby se vyhnula krveprolévání, ale dosud k jejich násilnému rozprášení nepřistoupila. Jak řekla, bude tábory islamistů blokovat, ale nezaútočí na ně.

Konečné řešení dosavadní patové situace bude ale nakonec na vládě, která „prosazuje vůli lidu“, řekl egyptský ministr zahraničí Nabíl Fahmí při setkání s náměstkem amerického ministra zahraničí Williamem Burnsem v Káhiře. Egyptské vedení vítá účast všech stran na politickém procesu, pokud nevyzývají k násilí, zdůraznil Fahmí také v rozhovoru s blízkovýchodním zmocněncem Evropské unie Bernardinem Leonem.

Demonstrace stoupenců Muhammada Mursího
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Bratrstvo údajně odmítlo kompromis

Prozatímní vláda podle dnešní zprávy deníku Al-Masrí al-Jum nabídla Muslimskému bratrstvu kompromis: za dobrovolné vyklizení jejich protestních táborů by údajně propustila všechny vězněné stoupence bratrstva. Vedení Muslimského bratrstva prý ale tento návrh odmítlo.

Události o situaci v Egyptě (zdroj: ČT24)
  • Egyptská armáda právě před měsícem sesadila exprezidenta Mursího, vzešlého z řad Muslimského bratrstva, po předcházejících masových demonstracích proti jeho vládě. Od té doby zadržuje exprezidenta na neznámém místě.