Tunisko na nohou, demonstrace jsou největší od revoluce

Tunis - Desetitisíce lidí vyšly v Tunisku do ulic podpořit vládu vedenou islamisty. Lidé se tak chtěli postavit protestům opozice, která naopak viní kabinet z neschopnosti a požaduje jeho odstoupení. V zemi zatím k násilí nedošlo, situace ale zůstává dlouhodobě napjatá. Podle agentury Reuters šlo tentokrát o jednu z největších demonstrací od revoluce v roce 2011.

Ne převratům, ano volbám. Právě to znělo z centrálního náměstí Tunisu hned vedle úřadu ministerského předsedy. „Díky Straně obnovy se zlepšily všechny stránky našeho života. Můžeme se oblékat, jak chceme, a současně i chodit do mešity. To dřív nešlo, modlili jsme se pod bdělým okem policie,“ prohlásila příznivkyně strany Džamila bin Rabehová.

Dříve zakázaná Islámská strana obnovy stála v čele reformního hnutí a v roce 2011 vyhrála volby. Parlament si ale nedokázal poradit se schválením nové ústavy a situace se dále vyhrotila po vraždách poslanců.

V Tunisku to opět vře (zdroj: ČT24)

Islamisté zklamali, volá opozice po pádu kabinetu

Poté, co minulý týden zastřelili neznámí pachatelé Muhammada Brahmího, začala opozice s masovými demonstracemi. „Současná strana zklamala a nesplnila cíle tuniské revoluce, problémy jsou všude. Usilujeme o pád tohoto mizerného kabinetu za každou cenu,“ řekla Najla Bourielová stojící v čele Demokratické aliance.

Rozpuštění vlády navrhli sami koaliční členové kabinetu, premiér je ale proti. „Měli bychom naopak zrychlit proces politického konsensu a dovést zemi k volbám a referendu o ústavě,“ podotkl předseda vlády Alí Larajíz. Volby, od kterých si mnoho Tunisanů slibuje rozuzlení situace, ohlásil premiér na 17. prosince.

V Tunisku to opět vře (zdroj: ČT24)

Tuniská policie informovala o zásahu proti jedné islamistické „teroristické“ skupině. Terčem její operace byl dům na jižním předměstí metropole, v němž se údajně ukrývaly „významné teroristické živly“. Jeden z údajných teroristů byl při zásahu zabit, čtyři další zatčeni, mezi nimi jeden zraněný,„ sdělilo ministerstvo vnitra bez dalších podrobností o údajné činnosti skupiny. “V domě údajní teroristé ukrývali zbraně," řekl jen jeden z ministerských činitelů.