Některé ambasády USA zůstanou zavřené až do soboty

Saná - Zastupitelské úřady Spojených států v 19 blízkovýchodních a afrických městech zůstanou uzavřené zřejmě až do soboty. Washigton dnes nechal ambasády uzavřít kvůli blíže neupřesněné hrozbě ze strany teroristické al-Káidy. Opatření mělo platit nejméně 24 hodin. Důvodem jeho prodloužení je podle nejnovějšího sdělení ministerstva zahraničí opatrnost. České ministerstvo zatím podobné kroky nechystá.

Od pondělí do soboty 10. srpna tak zůstanou zavřené diplomatické mise například v Káhiře, Dubaji, v Saná nebo v súdánském Chartúmu. Po nedělní uzavírce se mají naopak znovu otevřít třeba americké ambasády v Alžíru, Bagdádu či Kábulu. Americké úřady současně varují své občany před cestami na Blízký východ a do severní Afriky. Tato výstraha platí až do konce srpna.

V Saná dnes hlídkovaly ve stavu zvýšené pohotovosti jemenské bezpečnostní síly u zastupitelských úřadů Spojených států, Británie, Francie a Německa. Před západními ambasádami v Saná jsou ozbrojení příslušníci zvláštních jednotek s podporou obrněných vozů, informoval zpravodaj agentury AFP. „Jsme ve stavu zvýšené pohotovosti, zdvojnásobili jsme ostražitost,“ řekl jí jeden z policistů. Armáda a policie rozmístily na hlavních silnicích v Saná kontrolní stanoviště, na nichž provádí bezpečnostní kontroly. Zvláště přísné jsou na přístupových cestách k západním ambasádám.

Jemenské bezpečnostní složky ale považují obavy za přehnané. „Tyto hrozby se nenaplní, alespoň dokud tady chráníme bezpečnost my a v naší zemi žijí Jemenci. Jemen bude bezpečný a nic zlého se tady nestane,“ ujišťuje jeden z hlídkujících jemenských vojáků.

Washington v pátek varoval občany USA před cestami do světa kvůli vyššímu nebezpečí útoků islamistických teroristů krátce poté, co rozhodl o uzavření 21 svých zastupitelských úřadů v muslimském světě, kde je neděle běžným pracovním dnem. Možnost útoků je podle americké diplomacie obzvlášť silná v severní Africe a na Blízkém východě.

Podle listu New York Times je tentokrát za výstrahou odposlech elektronické komunikace z tohoto týdne, kde islámští radikálové hrozí útoky na infrastrukturu. „Rozhodnutí uzavřít ambasády a vydat varování na měsíc vypovídá o tom, že hrozba je reálná, ale nepodařilo se lokalizovat místo možného útoku,“ uvedl pro americký deník bývalý důstojník CIA Bruce Riedel.

Televize CBS sdělila, že podle zdrojů tajných služeb jsou přípravy na akci v plném proudu a teroristé vybrali i konkrétní tým. Riziko podle expertů souvisí s koncem muslimského postního měsíce ramadánu, který připadá na středu a má souvislost také s nedávnými útoky na věznice v Iráku, Libyi a Pákistánu. V Jemenu má své sídlo al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP), již Spojené státy považují za nejnebezpečnější odnož této teroristické sítě na světě.

V sobotu Interpol vydal globální bezpečnostní varování a vyzval všechny své členské státy k policejní spolupráci zaměřené na maximální bdělost v souvislosti s hrozbou al-Káidy. Její vůdce Ajmán Zavahrí v sobotu obvinil USA ze spiknutí s egyptskou armádou a křesťanskou koptskou menšinou v Egyptě, které před měsícem vedlo ke svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Vydáno pod