Tamerlanova knihovnička – extremistická literatura a konspirační teorie

Washington – Starší z bratrů Carnajevových Tamerlan před útoky v Bostonu četl krajně pravicovou literaturu, studoval také konspirační teorie proti USA nebo útoky masových vrahů. Zjistila to BBC, která vyzpovídala některé přátele bratrů Carnajevových. Ti jsou podezřelí ze spáchání bombových útoků při maratonu v Bostonu, kde zemřeli 3 lidé, desítky dalších byly zraněny. Tamerlan zemřel při přestřelce s policií, mladší Džochar teď stojí před soudem.

Tamerlan Carnajev četl před útoky krajně pravicovou literaturu – například materiály o nadvládě bílé rasy. V jednom z textů třeba zaznělo, že „Hitler měl pravdu“. Studoval také materiály, které tvrdí, že teroristické útoky z 11. září 2001 a bombový útok v Oklahomě z roku 1995 zorganizovala americká vláda. Tamerlan měl u sebe i články o tom, jak americké bezpilotní letouny připravují o život civilisty, a pojednání o „utrpení vězňů na americké základně Guantánamo“. Zabýval se také podrobně články o masovém zabíjení. Oba bratři pak četli i webové stránky radikálních muslimů. 

Zjistil to štáb BBC, který vyzpovídal některé přátele bratrů Carnajevových. Nebylo to přitom prý vůbec lehké, protože mnozí se mluvit na kameru prostě bojí. Někteří z nich ale strach překonali a rozhovořili se o tom, jací Džochar s Tamerlanem před útoky byli.

Tamerlan prostě neměl rád Ameriku

I když oba pocházeli z Čečenska, posledních deset let žili v Cambridge nedaleko Bostonu. Tamerlan se prý radikalizoval poté, co zkrachovala jeho kariéra v boxu, protože neměl americké občanství. „Prostě neměl rád Ameriku. Myslel si, že Amerika útočí na země Blízkého východu, protože chce získat zdejší ropu,“ přibližuje Mike, který patřil k okruhu známých bratrů Carnajevových. 

Promluvila i mluvčí mešity, kam se chodil Tamerlan příležitostně modlit. Podle Nicole Mossalamové to byl rozzlobený mladý muž, který se chytil islámu. „Řekla bych, že byl muslim kvůli tomu, že se mu to hodilo,“ říká. 

Džochar Carnajev
Zdroj: ČTK/AP/Robin Young

Dosud se přitom pokládali oba bratři za islámské extremisty, kteří sice jednali osamoceně, ale ve jménu „jejich víry“. Lidé z jejich blízkého okolí BBC také popsali, že starší Tamerlan měl v sourozenecké dvojici hlavní slovo. „Džochara zastrašoval, to je asi to nejlepší slovo. Bral Tamerlana velmi vážně, on byl autorita,“ uvádí zdroj BBC. 

Tamerlan a Džochar Carnajevovi jsou podezřelí z dubnového bombového útoku na bostonský maraton, při kterém dvě nálože v tlakových hrncích zabily tři lidi a 264 dalších zranily. Čtvrtým zabitým je policista, jehož údajně devatenáctiletý Džochar Carnajev se svým starším bratrem Tamerlanem zastřelili na útěku. Tamerlan byl nakonec usmrcen při přestřelce s policií. Džochar byl obžalován a hrozí mu až trest smrti či doživotí.