Egyptské turbulence táhnou zemi nekompromisně ke dnu

Káhira – Prozatímní egyptská vláda nabízí řešení politické krize. Slibuje, že propustí z vězení některé členy Muslimského bratrstva a nabídne straně tři ministerská křesla. O svrženém prezidentu Mursím se nezmiňuje. Jeho stoupenci už přes měsíc protestují proti armádnímu převratu. Vyhrocená situace má přitom zničující dopad na hospodářství nejlidnatější arabské země.

Jen málokterá země toho za pouhých třicet měsíců prožila tolik jako současný Egypt. Diktátora smetla revoluce, nastoupila vláda junty, islamistický kabinet, milionové protesty a vojenský převrat.

Veškerá pozornost se soustředí na protesty proti vojenskému převratu. Ekonomická čísla jsou ale ještě hrozivější než obrázky z krvavých pouličních bitek. Státní kasa má peníze na nákup zásob jen na necelé tři měsíce. Egyptská libra se propadá, nezaměstnanost se vyšplhala z devíti na třináct procent. „Egypt má každým rokem 700 až 800 tisíc nových pracovních sil, které potřebují být nějakým způsobem zapojeny. V tuto chvíli se ale nedaří vytvářet nová pracovní místa,“ upozorňuje český velvyslanec v Egyptě Pavel Kafka.

„Vystudoval jsem ekonomickou školu. Doufám, že jednou budu moct pracovat v oboru,“ říká pouliční prodavač Mahmúd.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)

Místo turistů obrněné vozy

Vůbec nejdrtivěji dopadla současná politická krize na turistiku. Klíčový zdroj pro egyptskou státní kasu z jedné třetiny vyschl a prostranství před Velkou pyramidou v Gíze je úplně prázdné.

Podobně to vypadá i u Egyptského muzea. Dříve zde stávaly hodinové fronty, dnes tu místo zvídavých turistů parkují obrněné transportéry. „Dřív k nám chodilo kolem deseti tisíc návštěvníků. Dnes jich přijdou tak dvě tři stovky,“ potvrzuje odliv turistů ředitel muzea Mahmúd Halwagy.

Protest na podporu Mursího
Zdroj: ČTK/AP/Khalil Hamra

Situaci dnes v Káhiře monitorovali vyslanci západních a arabských zemí, kteří se sešli s jedním z vězněných vůdců Muslimského bratrstva Chajrátem Šatirem. Ten delegaci sice přijal, trval ale na tom, že vyjednávat se musí s Muhammadem Mursím, protože on je stále prezidentem.

V delegaci byli zástupci Spojených států, Evropské unie, Spojených arabských emirátů a Kataru.

Cílem stávajícího čilého mezinárodního diplomatického úsilí je zažehnat konflikt mezi Mursího islamistickými stoupenci a prozatímní vládou, kterou jmenovala armáda. Ta 3. července Mursího po masových protestech svrhla. Vláda v neděli uvedla, že dá šanci vyjednávání, varovala však, že čas běží. Tisíce Mursího přívrženců zůstávají utábořeny na dvou místech v Káhiře. Kabinet již dříve jejich demonstrace označil za ohrožení národní bezpečnosti a slíbil, že je rozežene. Od Mursího svržení zahynulo při protestech přes 250 lidí.

V Káhiře se o politické řešení egyptské krize pokusí také američtí senátoři John McCain a Lindsey Graham, které o návštěvu země a setkání s jejími armádními představiteli a členy opozice požádal americký prezident Barack Obama.