„Záleží jen na egyptské policii, jak dlouho tam muž zůstane“

Praha/Káhira – Nebyl zatím ani obviněn, nicméně Egypt opustit nesmí. Taková je nyní situace Čecha, jehož manželka a osmiletá dcera minulý týden zemřely za dosud nevyjasněných okolností v hotelovém pokoji v Hurghadě. Lidové noviny s odkazem na zprostředkované vyjádření egyptské policie napsaly, že na vrcholu vyšetřovacích verzí stojí vražda, ze které je podezřelý právě otec rodiny. Jak by mohl vypadat jeho další osud?

Egyptské úřady už sice vrátily otci zesnulých žen pas, z Egypta ale zatím vycestovat nesmí a zůstává v hotelovém resortu v Hurghadě. O jeho dalším osudu se mezi českými a egyptskými úřady intenzivně jedná. „Náš zastupitelský úřad v Káhiře i konzulka v Hurghadě se snaží zpřesnit situaci s egyptskými úřady. Nicméně dokud nebudou informace oficiální, já je nemohu sdělovat médiím,“ řekl k tomu portálu ČT24 na dotaz, jak jednání probíhá, mluvčí ministerstva zahraničních věcí David Frous.

Co může udělat ambasáda pro Čecha v nesnázích?

První krok je vždy na českém občanovi, který se v zahraničí dostane do problémů. Ten musí nejprve požádat českou ambasádu o pomoc, teprve poté se může začít zastupitelský úřad jeho případem zabývat. V trestním řízení sice ambasáda své české občany zastupovat nemůže, avšak může případ projednat s místními úřady, dále může zajistit tlumočníka nebo zprostředkovat právního zástupce. V případě, že Čech nemá peníze na to, aby financoval svůj neplánovaně prodloužený pobyt v cizině, může mu český stát poskytnout půjčku a zprostředkovat poslání peněz. Ubytování ambasády poskytnout nemohou.

Jak dlouho bude muset muž, který v Egyptě přišel o manželku a dceru, v cizině zůstat, nechtějí české úřady spekulovat. A neexistuje ani žádný precedens, který by mohl napovědět. Přestože Egypt ročně navštíví kolem 200 tisíc Čechů, o žádných trestných činech českých občanů v této africké zemi nemá ministerstvo spravedlnosti zprávy.

Podle Ahmeda Laze, egyptského právníka žijícího v Česku, by se ale mohl pobyt muže v zemi protáhnout. Egyptské právo totiž podle něj nemá žádné lhůty, ve kterých musí prokuratura vznést obvinění. „Bude záležet jen na egyptské policii, jak dlouho bude trvat vyšetřování. Ty ženy zemřely, nejde o krádež, vyšetřování je tedy složité,“ popsal právník a dodal: „Muž tam zůstane tak dlouho, dokud egyptské úřady nerozhodnou o jeho vině, nebo nevině.“

Soud v Česku, nebo v Egyptě?

V případě, že by egyptská prokuratura Čecha nakonec obvinila, konal by se soud s největší pravděpodobností v Egyptě, tvrdí s odvoláním na obecné právní zvyklosti mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová. „Také případný trest by si primárně odpykával v zemi, kde měl trestný čin spáchat. Mohl by nicméně iniciovat žádost o to, aby si trest mohl odpykat v Česku. S tím ale primárně musí souhlasit stát, ve kterém ten trestný čin spáchal, tedy Egypt,“ uvedla v rozhovoru pro portál ČT24.

Avšak lze očekávat, že i poté by ještě českého občana čekala dlouhá cesta domů. Česko totiž s Egyptem nemá uzavřenou žádnou smlouvu, která by upravovala spolupráci mezi oběma zeměmi v oblasti justice ani vydávání osob k trestnímu stíhání či k výkonu trestu.

„Pro smlouvu doposud nebyl důvod, máme minimum právních věcí, které jsme s Egyptem řešili. Evidujeme jen dva hodně staré případy, které se týkaly vydání uprchlých. Egypt se dotázal, zda se nějací uprchlí podezřelí nezdržují na českém území. Oni se tu ale nezdržovali, takže jsme se tím dál nezabývali,“ uvedla Čechová. Vyjednat konkrétní postup a pravidla vydání Čecha do vlasti by se tedy muselo ad hoc, což by bylo podle Čechové časově náročné. Vrchní ředitelka právní sekce ministerstva zahraničních věcí Jana Reinišová odhadla, že by to mohlo trvat i několik měsíců.

Podle Egypťana Laze nicméně není pravděpodobné, že by Egypt dělal s vydáním českého občana do Česka obstrukce. „Kdyby tamní úřady došly k názoru, že vraždu spáchal, tak egyptská vláda bude zřejmě sama kontaktovat českou vládu, aby si jej odvezla do Česka, protože je to Čech a zabil Češku. To je případ České republiky,“ konstatoval právník.

Tragédie české rodiny v Egyptě
Zdroj: ČT24

Snažit se musí každý sám

Pokud by byl Čech v Egyptě obviněn, může se navíc na vlastní pěst pokusit zatlačit na rychlejší vydání do Česka, když požádá egyptské úřady, aby ho do vlasti předaly již k trestnímu stíhání. Ani to by neměl být podle Laze z pohledu egyptských úřadů problém a žádost by mohla uspět.

Otázkou však je, zda by s takovým postupem souhlasily české úřady. „Nejvyšší státní zastupitelství musí v takovém případě mimo jiné posoudit účelnost trestního stíhání a reálnou možnost našich orgánů trestní řízení provést,“ vysvětlila mluvčí Čechová. Zatím se však česká justice v případě úmrtí dvou Češek v Egyptě nijak neangažuje. Celá věc je plně v gesci ministerstva zahraničních věcí.

Případ zatím obestírá tajemství

O tom, co dvě Češky v Egyptě zabilo, úřady zatím oficiálně mlčí. Podle vyjádření šéfa nemocnice v Hurghadě pro Český rozhlas však měly matka i dcera rozleptané žaludky kyselinou, což nasvědčuje tomu, že pozřely silný jed. Jednou z možností, o které se spekuluje, je, že jim jej někdo dal do pití.