Útoky na ambasády USA měl nařídit první muž al-Káidy Zavahrí

New York - Spojené státy zavřely přes dvacet svých zastupitelských úřadů na Blízkém východě a v severní Africe kvůli zachycené komunikaci prvního muže al-Káidy Ajmána Zavahrího. Píše o tom deník New York Times. Zavahrí měl podle listu pověřit prvního muže jemenské odnože al-Káidy Násira Vahajšího, aby útoky vykonal v neděli.

Jemen je baštou al-Káidy na Arabském poloostrově. K jeho břehům už o víkendu zamířily tři válečné lodě s patnácti sty příslušníky námořní pěchoty. Důvodem obav jsou také červencové incidenty, při nichž se dostaly na svobodu skoro dvě tisícovky vězňů v Iráku, Libyi a Pákistánu. Obavy umocňuje také konec muslimského svátku ramadánu.

Bílý dům dál tvrdí, že informace jsou tajné. „Bereme tu hrozbu velmi vážně, a proto jsme udělali opatření. Nejsem v pozici, abych prozrazoval jednotlivé detaily,“ uvedl mluvčí Bílého domu Jay Carney. Spojené státy nechají dvacítku svých vyslanectví ve světě zavřenou ještě nejmíň týden. Diplomatické mise v oblasti zavírají také Británie, Francie a Německo.

Útoky na ambasády USA měl nařídit sám Zavahrí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod