Breivik se bude stěhovat, na univerzitu ho nevezmou

Oslo - Norský pravicový extremista a masový vrah Anders Behring Breivik se bude brzy stěhovat do jiného vězení. Breivikův přesun je předem plánovaný a je součástí rutinních bezpečnostních opatření. Breivik si nedávno podal přihlášku ke studiu na univerzitě v Oslu. Škola jej ale odmítla, prý nemá odpovídající kvalifikaci.

Breivik zatím pobývá v káznici Ila nedaleko Osla, ale brzy by ji měl vyměnit za věznici Skien jižně od norské metropole. V tomto přísně střeženém zařízení si již jednou odpykával svůj trest. Podle policie má být i nynější stěhování jen dočasné.

Podrobnosti o tom, jak dlouho Breivik ve Skien bude, policie nezveřejnila. Uvedla jen, že opatření nemá souvislost s jeho stížnostmi, které kvůli podmínkám svého věznění podává.

Nedávno si Breivik podal přihlášku ke studiu politologie na univerzitě v Oslu. Věznice Ila proti tomu nic nenamítala, konečné rozhodnutí tedy zůstalo přímo na univerzitě. Ta Breivika odmítla, protože na střední škole nesložil potřebné zkoušky.

Breivik v cele dohání středoškolské učivo, zatím to ale nestačí

Breivik opustil obchodní školu, kterou studoval, na začátku třetího ročníku, takže středoškolské vzdělání nedokončil. Podle deníku Dagbladet Breivik předměty ze střední školy ve vězení dohání, nesložil ale mimo jiné zkoušku z matematiky.

Rektor univerzity Ole Petter Ottersen uvedl, že škola Breivikovi zaslala standardní dopis, v němž vysvětluje své odmítnutí. „Závěr je, že nebyl shledán dostatečně kvalifikovaným k zahájení studia politických věd,“ konstatoval Ottersen.

Někteří přednášející univerzity na Breivikovo přání reagovali ostrými slovy a vyjádřili se, že nechtějí mít s teroristou nic společného. Rektor Ottersen nicméně opakovaně zdůraznil, že univerzita nemůže odmítnout nikoho, pokud dotyčný splní předpoklady pro studium. Pokud by Breivik byl v budoucnu na univerzitu přijat, musel by se ovšem spokojit se samostudiem ve své cele. Také zkoušky by skládal ve věznici.

Breivik 22. července 2011 ve vládní čtvrti v Oslu odpálil nálož, jež připravila o život osm lidí. O dvě hodiny později postřílel 69 členů letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya. Nyní si ve vězení odpykává 21letý trest s možností prodlužování až na doživotí.

Vydáno pod