Ostatky mrtvých Češek jsou připraveny k návratu do vlasti

Káhira - Rakve dvou zemřelých českých turistek byly dnes v Káhiře zapečetěny pro přepravu do České republiky a převozu těl tak už nic nebrání. Šestatřicetiletá žena a její osmiletá dcera zemřely minulý týden za dosud nevyjasněných okolností na hotelovém pokoji v Hurghadě. Podle prvních zjištění byly otráveny silným jedem. Vyšetřování jejich smrti se účastní i moravskoslezští policisté.

Rakve s těly dvou zesnulých Češek jsou teď v Káhiře a jsou už připraveny k převozu do vlasti. „Proběhlo jejich zapečetění. Byly dokončeny všechny nutné kroky pro předání rakví partnerské pohřební službě. Převozu již nic nebrání,“ potvrdila mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová. Kdy přesně rakve dorazí do Česka, není zatím jasné.

Případem se začali zabývat i čeští policisté. „Egyptská strana se na nás obrátila s žádostí o pomoc. Provádíme úkony na území České republiky, respektive Moravskoslezského kraje,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Blíže tuto informaci specifikovat nechtěla. Pravděpodobně se ale jedná o výslechy příbuzných postižené rodiny, která pochází z Karviné.

Muž: Voda byla „říznutá“ colou

Otec rodiny v rozhovoru pro televizi Nova popsal, co se stalo uvnitř pokoje, kde zemřela jeho manželka i dcera. Z pokoje se prý téměř nevzdaloval, jen na pár chvilek, když mu pokojová služba přinesla vodu. Všem bylo špatně. V noci si podal lahev, kterou měla jeho manželka s dcerou v posteli, když se z ní napil, zdálo se mu, že je voda smíchaná s colou. Tekutinu nicméně vypil.  

Pak zjistil, že jsou obě Češky mrtvé. „Dcera byla ledová, flekatá, fialová. Řval jsem na manželku, že se něco stalo, dceru jsem oživoval, dával jsem jí umělé dýchání, přitom jsem řval na manželku, pak jsem ji otočil, měla otevřené oči a taky byla celá fialová, tak jsem ji taky oživoval, pak jsem vyběhl na chodbu a bouchal na první dveře,“ popsal muž televizi Nova.

České ministerstvo zahraničí již dříve sdělilo, že egyptské úřady vrátily manželovi, respektive otci zesnulých pas, vycestovat z Egypta má ale zatím zakázáno. Muž z ničeho obviněn nebyl, je však prý jedinou osobou bezprostředně spojovanou s případem a egyptská policie ho potřebuje k dalšímu vyšetřování.

„Rozhodnutí o tom, že muž nesmí z Egypta vycestovat, vystavil nejvyšší prokurátor v Káhiře a následně toto rozhodnutí postoupí prokuratuře guvernorátu Red Sea, jehož je Hurghada hlavním sídlem. S prokuraturou neustále komunikujeme. Je potřeba, aby se co nejdříve vyjádřila, protože muž dosud z ničeho obviněn nebyl,“ uvedla pro ČT Grohová k dalšímu setrvání českého turisty v Egyptě.

Telefonát Johany Grohové (zdroj: ČT24)

Muž, který manželku a dceru nalezl mrtvé, prohlásil, že všichni tři trpěli střevními problémy. Nejdříve se spekulovalo o otravě z jídla, ředitel nemocnice v Hurghadě ale později Českému rozhlasu řekl, že na žaludky žen musel působit silný jed, který nejspíš požily v nápoji. Lidové noviny s odkazem na zprostředkované vyjádření egyptské policie o víkendu napsaly, že ve vyšetřovacích verzích je „úplně nejvýše“ vražda, ze které je podezřelý manžel zemřelé ženy.

Vydáno pod