Z Fukušimy unikají denně tuny radioaktivní vody

Tokio - Z poškozené jaderné elektrárny Fukušima uniká do moře každý den 300 tun radioaktivní vody. Přiznala to japonská vláda, píše Reuters. Premiér Šinzo Abé nařídil ministerstvu průmyslu, aby okamžitě začalo řešit odklízení havárie. To vyjde zhruba na 11 miliard dolarů a potrvá desítky let.

Společnost Tepco, která provozovala havarovanou jadernou elektrárnu ve Fukušimě, čelí kritice kvůli tomu, že dostatečně neinformuje veřejnost. Teprve teď, více než dva roky od havárie, se totiž ukazuje, že zřejmě celou dobu uniká do moře radioaktivní voda.  

„Stabilizace elektrárny Fukušima je pro nás výzvou. Naléhavým problémem je kontaminace vody, která znepokojuje obyvatele,“ oznámil dnes premiér Abe na schůzi vládní krizové skupiny. Vláda chce proto dát na likvidaci škod další peníze, šéf vlády zároveň požádal ministerstvo průmyslu o rychlou a účinnou reakci na nynější problém. 

Elektrárna je poškozená po zemětřesení a tsunami z roku 2011. Japonský úřad pro kontrolu jaderné energetiky tento týden ohlásil, že se prolomila zábrana na zachycování radioaktivní spodní vody. Tato voda by podle něj mohla do oceánu začít unikat ve větším množství. Nařídil proto provozovatelské společnosti Tepco, aby problém urychleně řešila. Tepco s následky havárie bojuje dva roky, ale až letos v červenci společnost přiznala, že část kontaminované vody uniká do moře. 

Zničení Fukušimy je považované za nejvážnější jadernou havárii od událostí v Černobylu v roce 1986. Odstraňování následků potrvá i 40 let.