Castrův dům hrůzy srovnali se zemí

Cleveland – Demoliční čety dnes zbouraly dům Ariela Castra, ve kterém muž deset let držel, znásilňoval a mučil tři ženy. Třiapadesátiletý Castro dostal za své činy doživotí bez možnosti předčasného propuštění.

Demoliční hydraulické rypadlo symbolicky spustila příbuzná Giny DeJesusové, jedné z Castrových obětí. Na likvidaci domu se do clevelandské čtvrti Cuyahoga osobně přišla podívat i unesená Michelle Knightová. Ta přihlížejícím Castrovým sousedům rozdávala žluté balonky, které také pouštěla do vzduchu. Jeden z okolních kostelů během bouracích prací nechal znít zvony.

„Tento dům představoval ztělesněné zlo, kterým je Ariel Castro,“ prohlásil státní návladní Tim McGinty. „Nyní je pryč,“ dodal s tím, že trojice vězněných žen nad Castrem zvítězila.

Michelle Knightová se přišla podívat na demolici Castrova domu
Zdroj: ČTK/AP/Marvin Fong

Castro si prý zavzpomínal na šťastné chvilky se svými oběťmi

Zbourání domu bylo součástí Castrovy dohody se soudem. Tyran prý demolice domu lituje. Když podepisoval příkaz ke zbourání, měl prý slzy v očích. Vzpomínal prý na „šťastné okamžiky“, které v domě se svými oběťmi prožil. Demolici svého domu nakonec paradoxně uhradil z vlastních peněz. V pračce stojící ve sklepě totiž policie našla úkryt s 22 000 dolary.

Těsně před demolicí ještě do domu zašel Castrův syn Anthony a odnesl si z něj staré fotky a kytaru.

Castro, který se ke svým činům doznal, dostal kromě doživotí ještě 1 000 let vězení za 937 skutků, jichž se na svých obětech dopustil. Omlouval se tím, že je chorobně závislý na sexu. Unesené ženy zadržoval ve sklepních prostorách svého domu, jednu z nich přinutil k potratu. Ve své závěrečné řeči před soudem se svým obětem omluvil.

Jeho činy vyšly najevo, když se začátkem května podařilo za pomoci jednoho z obyvatel okolí utéci Amandě Berryové, která zavolala na tísňovou linku. Dva dny poté byl Castro zatčen. Michelle Knightovou držel Castro od srpna 2002, Berryovou od dubna 2003 a nejmladší DeJesusovou unesl o rok později.