Slovákům kolabujícím z vedra se uleví až o víkendu

Bratislava - Slovensko zasáhla další vlna veder, kvůli které v zemi roste počet kolapsů lidí. Saharské teploty podle meteorologů budou zemi sužovat do pátku, do kdy platí nejvyšší výstraha před horkem. Na východě Slovenska hasiči od úterý bojují s požárem, který mimo obydlených oblastí zasáhl paseky a stromy napadené kůrovcem.

Za uplynulé dva dny slovenští záchranáři pomáhali 155 lidem včetně dvou dětí, kteří zkolabovali z horka. K pacientům, z nichž většina skončila v nemocnici, vyjížděli zejména v Bratislavě a okolí. Dnes dopoledne zaznamenali další více než dvě desítky podobných případů.

Slovenští meteorologové varovali před vysokými teplotami, které podle předpovědi potrvají do pátku. Vysoké teploty zasáhnou většinu regionů Slovenska hlavně ve čtvrtek, kdy by se na jihu země rtuť teploměru mohla vyšplhat až k 39 stupňům Celsia. Stávající vedra v zemi patrně potrvají déle než mimořádně teplé počasí z konce července.

Desítky hasičů marně bojují s hořícím lesem

Vedra a vítr zkomplikovaly hašení lesního požáru, který v úterý vypukl u obce Betliar nedaleko Rožňavy na východním Slovensku. Oheň podle odhadů v těžce dostupném terénu zasáhl plochu kolem deseti hektarů, kde se nacházejí mladé stromy a porost napadený kůrovcem. Na pomoc několika desítkám hasičů armáda do oblasti vyslala vojenskou techniku a poskytla také dva vrtulníky s vaky na vodu. Hasiči sice v úterý dostali oheň pod kontrolu, ten se ale během dneška v důsledku větru znovu rozhořel.