Diplomaté neuspěli. Egyptská krize zatím nemá řešení

Káhira/Washington - Kancelář úřadujícího egyptského prezidenta oznámila, že snaha zahraničních diplomatů najít řešení pro egyptskou politickou krizi byla neúspěšná. Odpovědnost za to připsala Muslimskému bratrstvu, které podle ní ponese odpovědnost za možné důsledky. Prozatímní egyptský premiér Házim Bibláví o pár hodin později řekl, že záměr vlády vyklidit dva protestní tábory islamistů v Káhiře je nezvratný a vyzval demonstranty, aby je rychle opustili. USA reagovaly prohlášením, že v Egyptě je stále ještě čas na dialog, a vyzvaly strany konfliktu ke kompromisu.

Demonstrující Mursího stoupenci „překročili všechny meze pokojného protestu“ podněcováním k násilí, použitím zbraní, blokováním ulic a zadržováním civilistů, uvedl Bibláví v prohlášení odvysílaném státní televizí.

Na oznámení egyptského vedení o ukončení mezinárodních zprostředkovatelských snah reagoval Washington prohlášením, že ukončení politické krize v Egyptě bude vyžadovat od obou stran kompromis. Vyslanci USA, EU, Kataru a Spojených arabských emirátů „položili silný základ k vytvoření prostředí, v němž se Egypt může pohnout kupředu“, řekla mluvčí ministerstva zahraničí Jen Psakiová.

Nejvyšší islámská náboženská instituce v zemi Al-Azhar se chystá příští týden svolat krizové setkání, na které pozve osoby, jež navrhly iniciativy k ukončení krize. „Důležitá schůzka“ se má podle nejmenovaného činitele konat po skončení třídenního svátku íd al-fitr. Ten následuje po dnešním konci postního měsíce ramadánu a potrvá od čtvrtka do neděle. Přítomen bude údajně i velký imám univerzity při mešitě Al-Azhar, šajch Muhammad Ahmad Tájib.

V prohlášení úřadu přechodné hlavy státu se jasně uvádí, že Káhira považuje diplomatické úsilí k řešení konfliktu, které započalo před více než deseti dny za „dnes skončené“.

V Egyptě se vystřídali v minulých deseti dnech diplomaté a představitelé USA, Evropské unie a některých arabských zemí. Snažili se přivést k jednacímu stolu Muslimské bratrstvo a prozatímní vládu, která zemi vede od 3. července. Armáda tehdy přinutila odstoupit prezidenta Muhammada Mursího. Bratrstvo, za něž byl Mursí zvolen, ale tento krok označuje za převrat a Mursího považuje stále za prezidenta.