Prezident Asad prý unikl útoku, režim to popírá

Damašek - Syrská opozice oznámila, že dnes zaútočila na konvoj prezidenta Bašára Asada. Kolonu měly zasáhnout rakety. Syrský ministr takové informace ale popřel. Prohlášení opozice je podle něj nepravdivé. Úřady vnicméně v reakci zvýšily bezpečnostní opatření a uzavřely všechny ulice, které vedou do damašské čtvrti Ravda, kde sídlí prezidentův úřad.

Podle vůdce rebelů Firáse Bitara vypálili bojovníci na prezidentův konvoj 17 minometných střel. Povstalci prý měli přesné informace o tom, kde se bude Asad pohybovat. Jenže další z představitelů opozice Vahíd Sagar tvrdí, že to přesně rebelové nevěděli a že se možná Asad přepravoval v jiné koloně než té, kterou zasáhli. „Asad nebyl zasažen, ale máme informace z vládního zdroje, podle nějž jsou oběti mezi Asadovými lidmi,“ tvrdil agentuře Reuters opoziční zdroj. 

Jenže sama syrská vláda zprávy o útoku popřela. „Tyto informace jsou naprosto lživé. Prezident ráno řídil sám svůj automobil, zúčastnil se modlitby, zdravil se s lidmi. Vše je normální,“ řekl v televizi ministr informací Umrán Zuhbí. Na důkaz, že je Asad v pořádku, státní televize odvysílala záběry, jak se Asad modlí v mešitě.

V zemi přitom dál pokračují boje, jen včera vládní síly oznámily, že nedaleko Damašku zneškodnily nejméně 60 opozičních bojovníků. Podle režimu to byli přívrženci radikální džihádistické skupiny, kteří plánovali útoky na vojenské objekty. 

Zpráva o útoku přitom přišla v době, kdy organizace Amnesty International zveřejnila satelitní snímky Aleppa, jednoho z největších syrských měst. Záběry přitom ukazují, jak boje mezi vládou a rebely zdevastovaly celou oblast. Syrský konflikt trvá od roku 2011 a zahynulo při něm na 100 tisíc lidí.

Poničené Aleppo
Zdroj: AP/ČTK