V Evropě byl abnormální hic – teploty šplhaly nad čtyřicítky

Vídeň – Střední Evropa se opět potýkala s rekordně vysokými teplotami. V Rakousku jako by se protrhl pytel s teplotami nad 40 stupňů Celsia - naměřili je nejméně na třech místech. Potvrzený rekord alpské země hlásí z dolnorakouské obce Bad Deutsch Altenburg - 40,5 stupně Celsia. Ve východorakouském městě Neusiedl am See dokonce naměřili 40,6 stupně, tato hodnota ale ještě čeká na oficiální potvrzení. „Zdolání“ 40 stupňů oznámilo i město Gussing na jihovýchodě země u hranic s Maďarskem.

Dosavadní rakouský rekord 39,9 stupně byl naměřen teprve minulou sobotu v obci Dellach im Drautal na jihu země.

Jen od 1. července zaznamenali Rakušané na měřicích stanicích ve Vídni 25 tropických nocí, kdy teplota neklesla pod 20 stupňů. Za celou dobu měření tohle Vídeň nepamatuje. Od začátku července také v rakouské metropoli zaznamenali 23 dní s teplotami nad 30 stupňů a dokonce sedmkrát teploměry ukázaly víc než 35 stupňů. Rakušané tak s nadějemi čekají na pátek, kdy se má díky přeháňkám ochladit na snesitelnějších 25 stupňů.

Očekávání rekordů se naplnilo také v Maďarsku. Meteorologická služba informovala, že teplotní maxima padla v Budapešti i na dalších místech po celé zemi. V metropoli teploměry vystoupaly na 40 stupňů, ale nejvíce - 40,6 stupně - naměřili v blízkosti Győru (Rábu).

Příjemněji není ani na Slovensku, lidé se chladí u přistavených cisteren

Tropický den a vyvrcholení veder má za sebou Slovensko. Rtuť teploměru odpoledne v Bratislavě a na jihu země vyšplhala až na 39 stupňů Celsia. Absolutní rekord z roku 2007, kdy meteorologové naměřili v Hurbanovu 40,3 stupně, ale podle dostupných informací překonán nebyl. Stávající horko v zemi částečně ustoupí v pátek, na kdy Slovenský hydrometeorologický ústav vydal varování před bouřkami. Výraznější ochlazení v zemi má nastat v sobotu.

Kvůli extrémním vedrům mají napilno záchranáři. Zatímco v pondělí pomáhali 60 lidem, v úterý zaznamenali 95 a ve středu až 135 podobných případů. „Nynější teploty jsou extrémní pro lidský organismus. Lidé by se kolem poledne měli vyhýbat pobytu na přímém slunci a dodržovat pitný režim,“ řekl mluvčí slovenských záchranářů Boris Chmel. Například v centru Bratislavy byly přistaveny cisterny s pitnou vodou, kde se lidé mohou osvěžit.

Vysoké teploty trápí celou Střední Evropu (zdroj: ČT24)

Hořící tráva zastavila vlaky do Česka

Kvůli požáru porostu u kolejí zastavily slovenské železnice vlakovou dopravu na části trati z Bratislavy do Česka. Mezinárodní vlakové spoje s Českem železniční dopravce ZSSK odklonil, soupravy nabírají zpoždění. Na většině území Slovenska platí zákaz rozdělávání ohně a další opatření, která mají zamezit vzniku požárů.

Vlaky nejezdí na 18 kilometrů dlouhém úseku mezi obcemi Veľké Leváre a Kúty. Doprava tam byla zastavena ve dvě hodiny odpoledne. Mezinárodní spoje do ČR železnice vypravují oklikou přes Trnavu. Vlaky nabírají zpoždění 20 minut.

Slovenští meteorologové očekávají během dneška tropická vedra. Na jihu země by teploty mohly dosáhnout až 39 stupňů Celsia. V uplynulých dnech padlo v zemi více lokálních teplotních rekordů. Doposud nejvyšší teplota naměřená na Slovensku v roce 2007, a to 40,3 stupně Celsia, překonána ale nebyla. Vedra ustoupí v pátek, výraznější ochlazení, které by měly provázet bouřky, nastane v zemi o víkendu.

Vydáno pod