Poláci si ze Smolensku odvezli zbytky havarovaného letounu

Varšava – Polští vyšetřovatelé si ze západoruského Smolensku odvezli trosky letadla, ve kterém tady při nehodě v roce 2010 zemřeli vysocí představitelé Polska, včetně tehdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského. Poláci si z Ruska odvezli na 300 úlomků ze sedadel, trupu a dalších součástí. Vyšetřování nehody je přitom stále ožehavým tématem rusko-polských vztahů. Obě země se nemůžou shodnout na příčinách nehody.

Na příčinách katastrofy se zatím ruští a polští vyšetřovatelé úplně neshodli. Ruští odborníci tvrdí, že havárie byla jednoznačně důsledkem chyb pilota, který prý nevědomky brzdil. Podle polské strany se ale na neštěstí podepsal i chatrný stav ruského letiště. V době přistání byla navíc hustá mlha. 

A Poláci se s Rusy hádali i kvůli troskám. Polští vyšetřovatelé si stěžovali, že nemají k havarovanému letounu přístup a že tak nemohou řádně katastrofu prošetřit. Ruské úřady totiž dlouho s povolením otálely, argumentovaly při tom, že nejprve musí ukončit práci ruský tým. 

Spor vyhrotily i politické tlaky umocněné tvrzením polské konzervativní opozice, podle níž se vládní delegace stala obětí atentátu nebo přímo ruského spiknutí. Část trosek se do Polska dostala už loni na podzim, ale k věrohodným závěrům podle polského tisku jejich analýza nevedla. Potvrdilo se nicméně, že na palubě nedošlo k žádnému výbuchu.