Spojené státy evakuovaly konzulát v Pákistánu

Washington – Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických nařídilo okamžitou evakuaci většiny personálu na konzulátu v pákistánském městě Láhaur. Důvod tohoto kroku byla teroristická hrozba. Kromě toho varovalo i všechny americké občany, aby do Pákistánu vůbec necestovali.

Ministerstvo nevylučuje, že hrozba v Láhauru souvisí s tou, kvůli níž USA tento týden uzavřely dvacítku svých zastupitelství na Blízkém východě a v severní Africe. Rozhodly se tak na základě zachyceného telefonického rozhovoru, v němž vůdcové teroristické sítě al-Káida hovořili o přípravě teroristického útoku. „Stále pracujeme na tom, abychom zjistili, zda to spolu souvisí. Nemohou to vyloučit, zatím ale nemáme dostatek informací,“ sdělil zdroj zpravodajské stanice CNN.

Na bezpečnostní hrozbu reagovaly i místní úřady. Tento týden zpřísnily opatření v celé provincii Paňdžáb, jejímž střediskem je Láhaur, a rozmístily dodatečné hlídky k vjezdům do města. Pákistánská tajná služba získala informace o hrozbě útoky v době muslimského svátku íd al-fitr, který se slaví po postním měsíci ramadánu, tedy právě v těchto dnech.

Informace o násilí přišla ráno z města Kvéta, která leží na západě Pákistánu. Ozbrojení muži tam postříleli devět lidí, když věřící vycházeli z mešity po ranní modlitbě. Útok, mířený na sunnitské muslimy, si vyžádal také zranění desítky osob. Ve čtvrtek v Kvétě zahynulo při útoku sebevražedného atentátníka 38 lidí.

Do Pákistánu se v minulosti uchýlily špičky al-Káidy, v roce 2011 tam byl dopaden a zabit šéf sítě Usáma bin Ládin. Láhaur je základnou radikální islámské skupiny Laškare tajjaba, která je na americkém seznamu teroristických organizací.