Čech, který se přiznal k vraždě přítelkyně, bude ve vazbě do neděle

Dillí/Praha - Devatenáctiletý Čech, který se v západoindickém státě Góa přiznal k vraždě své o pět let starší české přítelkyně, zůstává v Indii ve vazbě. Mladík byl ve středu zatčen a byla na něj uvalena čtyřdenní vazba. Už ho navštívil český konzul, který mu zprostředkoval právníka. Česko nemá s Indií dohodu o vydávání občanů, která by umožnila návrat muže do vlasti.

„Náš konzul již dorazil na místo a mluvil s policií i s podezřelým. Tomu zprostředkoval místního právníka,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová. „S Indií nemáme uzavřené smlouvy, díky kterým bychom mohli požadovat vydání podezřelého či případně odsouzeného muže. Můžeme se nicméně pokusit dojednat speciální smlouvu konkrétně pro tento případ,“ dodala mluvčí Černínského paláce. V případě prokázání viny muži hrozí až doživotní trest vězení.

Zavražděnou českou turistku našla policie v noci na středu v penzionu na pláži ve městě Kalangut ve státě Góa. Měla bodná zranění na hrudi a řeznou ránu na krku.

Indické úřady zatím nepovolily pitvu těla zemřelé ženy s tím, že nejprve musí dojít k jeho identifikaci. Podle indických médií nelze spoléhat na identifikaci přítelem zavražděné, protože ten figuruje v případu jako hlavní podezřelý. „Žádné jiné přátele ani příbuzné tady zemřelá nemá,“ prohlásil policejní inspektor v Kalangutu. Policie se kvůli ověření totožnosti obrátila na velvyslanectví České republiky.

Mladík chtěl zřejmě spáchat sebevraždu

Podezřelý Čech byl v úterý večer objeven se zraněními a údajně v bezvědomí nedaleko vlakového nádraží v obci Tivim, která je od Kalangutu vzdálena zhruba 25 kilometrů. Mladík tvrdil, že byl unesen dvěma neznámými muži, když byl v kuchyňce pronajatého pokoje.

Policisté následně s Čechem odjeli do penzionu v Kalangutu, kde v pokoji našli zavražděnou ženu v kaluži krve. Při policejním výslechu se mladík k vraždě doznal a uvedl, že si zranění způsobil sám. Motiv činu zůstává neznámý.

Policie se domnívá, že mladík po zavraždění své přítelkyně v úterý brzy ráno odjel taxíkem na železniční nádraží v Tivimu. Celý den pak šel zřejmě pěšky po trati a večer padl vyčerpáním. Také si způsobil řezné rány na zápěstích, pravděpodobně ve snaze spáchat sebevraždu.

Vydáno pod