Drogový Baron Quintero se dostane na svobodu

Mexico City - Mexický drogový baron Rafael Caro Quintero se dostane po letech vězení na svobodu. Jeho propuštění nařídil mexický soud. Kvůli procesní chybě zrušil jeho odsouzení za vraždu amerického protidrogového agenta.

Rafael Caro Quintero se dostane z vězení kvůli procesní chybě. Ve vězení strávil bezmála třicet let. Nechvalně proslulý drogový boss měl ale původně ve vězení strávit ještě o deset let více. Podle mexického soudu se ale celou věcí zabývala špatná instance - federální soud. Quintero totiž neměl diplomatický ani konzulární status, proto je teď volný.

Otázkou zůstává, jestli o Quinterovo vydání nepožádají Spojené státy. I tam je totiž za své činy stíhán. Je dokonce i mezi pěti nejhledanějšími mezinárodními zločinci na útěku. Podle USA totiž řídil praní špinavých peněz získaných prodejem drog i nadále ze své cely. Mexiko mezitím dál bojuje proti násilí, která právě stále rostoucí drogový průmysl a válka gangů způsobují. Na předměstí Mexico City v posledních dnech vláda rozjela kampaň, s jejíž pomocí se snaží dostat zbraně z ulic.

Oběti mexické narkomafie
Zdroj: ČT24

„Úkolem je snížit rozšíření zbraní mezi lidmi, v jejich domech, na ulicích, zvýšit bezpečnost Mexičanů. Zbraně v nemorálních a ilegálních rukách jsou symbolem násilí,“ řekl ministr obrany Salvador Cienfuegos. Úředníci za zbraně nabízeli počítače, tablety a také učební pomůcky. Přesvědčovali přitom Mexičany, že mít doma třeba útočnou pušku je pro ně spíš nebezpečné.

Samotné Mexico City je jednou z nejméně zasažených oblastí krvavého boje  mezi drogovými gangy a armádou. Za posledních šest let při něm přitom zemřelo přes 70 tisíc lidí.

Caro Quintero opustí vězení (zdroj: ČT24)