Převáděli Číňany do Evropy a USA, teď si na ně posvítila policie

Barcelona – Španělská a francouzská policie úspěšně zlikvidovala rozsáhlou síť pašeráků lidí. Na jejich odhalení pracovala již od roku 2011. Celkem 75 zadržených organizovalo přesun ilegálních čínských přistěhovalců do Evropy a USA. Policie zároveň upozornila, že některé oběti pašeráci nutili k prostituci.

Organizace, v níž vládla tuhá kázeň, si za své sídlo vybrala Barcelonu. Čínské vystěhovalce přepravovala do Spojených států a v Evropě hlavně do Španělska, Francie, Řecka, Itálie, Británie a Turecka. V souvislosti s tím policie zadržela čtyřiadvacet lidí ve Francii, jednapadesát ve Španělsku. Právě tam většina Číňanů směřovala. Zločinci je následně přepravovali do Británie nebo do Spojených států. Cestou do cílových zemí je doprovázel pašerák odpovědný za danou skupinu.  

Při zátahu bylo zadrženo také 80 padělaných pasů. Za jejich vydání a transport do cílové země členové gangu inkasovali od 40 tisíc do 50 tisíc eur (až 1,4 milionu korun). Čínští uprchlíci dostávali falešné jihokorejské, malajsijské, japonské, singapurské či hongkongské pasy.  

Akce, který byla podle vyšetřovatelů mimořádně složitá, začala už v červenci 2011. Policistům se v té době podařilo proniknout do sítě, která byla přísně organizovaná a podléhala tuhé kázni. Její šéf sídlil v Číně a v Evropě organizoval přísně utajované buňky.