Hollywood proti Rusku. Herci kritizují homofobní zákon

Londýn – Ruský zákon proti homosexuálům pobouřil hvězdy západního showbyznysu. Normu, která pokutuje „propagaci netradičních sexuálních styků“, kritizoval americký herec a scenárista Harvey Fierstein, jeho britský kolega Stephen Fry nebo herec George Takei známý z akční sci-fi Star Trek. Také z dnešního prohlášení německých politiků je patrná velmi ostrá kritika proti tomuto zákonu. Nevybízejí sice k bojkotu zimních her v Soči, žádají ale, aby se konaly jinde. Právě postup Ruska vůči gayům a lesbám může poznamenat připravovanou zimní olympiádu, na jejímž organizování si zejména ruský prezident Vladimir Putin velmi zakládá.

Některé představitele Hollywoodu nenechala novinka v ruské legislativě chladnými a aktivně se pustili do kritiky nového zákona. „Putinova kampaň proti gayům, lesbám a bisexuálům je nechutná, je to démonizování menšiny s cílem politického zisku. Jako by to opsali z nacistické učebnice,“ uvedl americký herec Fierstein a obvinil Putina, že vyhlásil homosexuálům válku. Fry zase v otevřeném dopise britskému premiérovi Davidu Cameronovi přirovnal Putinův „barbarský, fašistický zákon“ k perzekuci Židů v nacistickém Německu.

Také Německo se tak připojilo k důrazné kritice na adresu prezidenta Vladimira Putina, která kvůli spornému zákonu zaznívá mimo jiné z USA a Británie. „Vyloučením homosexuálů ze společnosti učinilo Rusko další velký krok k otevřené diktatuře,“ prohlásila německá ministryně spravedlnosti Sabine Leutheusserová-Schnarrenbergerová. Podle zmocněnce německé vlády pro lidská práva Markuse Löninga se Rusko za Putina mění v represivní stát. Němečtí politici po bojkotu her většinou nevolají, ale někteří mají za to, že by se olympiáda v Rusku konat neměla.

Mezinárodní olympijský výbor se dostává do kleští

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se mezitím dostává pod stále silnější tlak, aby se postavil ruským hrozbám, že policie bude během olympiády na dodržování homofobního zákona striktně trvat.

Jeden z předních činitelů MOV dokonce prohlásil, že pokud se nenajde uspokojivé řešení, může se pořádání her přesunout na jiné místo mimo Ruska. MOV podle něj nesmí zasahovat do ruské vnitřní politiky, ale zásady her musí hájit. „Hlásí se k olympijské chartě, takže ji buď budou respektovat, nebo se s nimi rozloučíme. (…) Nemůžeme ustoupit. Buď (Rusové) tyto zásady přijmou, nebo půjdeme jinam. Nemyslím ale, že to zajde tak daleko,“ řekl norský činovník MOV Gerhard Heiberg.  

Stavba stadionu pro zahajovací a závěrečné ceremoniály
Zdroj: ČT24

Putin, který sporný zákon podepsal v červnu, musí vědět, že po světě sílí výzvy k bojkotu olympiády v Soči, na níž si on sám mimořádně zakládá. Prezident USA Barack Obama a britský premiér David Cameron se ovšem za bojkot nepostavili s odůvodněním, že by zmařil naděje západních účastníků na životní sportovní úspěch.

Hvězdy amerického Hollywoodu nesouhlasí s ruským zákonem (zdroj: ČT24)