„Rusko pro Rusy“? Moskevská policie vytáhla proti přistěhovalcům

Moskva – Razie moskevské policie proti nelegálním přistěhovalcům nabírá obrátky. V celém Rusku pak sílí hlasy zejména proti cizincům přicházejícím z bývalých sovětských republik. Odhaduje se, že jich v zemi bez potřebných dokladů žije více než 3,5 milionu. Razie proti přistěhovalcům trvají už několik dnů, přitom problém ilegálního přistěhovalectví trvá roky. V době, kdy každý druhý Rus podporuje heslo „Rusko pro Rusy“, přináší hon na přistěhovalce kýžené politické body.

Policie si chce posvítit především na prodejce na tržištích. Hledá hlavně Vietnamce a občany někdejších sovětských republik, Uzbekistánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu a dalších. Policie jich v posledních dnech zadržela na 1 400 a internuje je ve speciálním táboře. Většina z nich přijela za prací, ale jejich další osud je v rukou policie. „Soud rozhodne, kdo zaplatí pokutu a kdo bude z Ruské federace vyhoštěn,“ dodal Maichail Usačev z ministerstva vnitra.

Nevraživost vůči přistěhovalcům roste. Podle policejních statistik stojí imigranti za každým druhým trestným činem. Rusové se jich tak bojí víc než teroristů a živelních pohrom a zejména tři týdny před volbami starosty ruské metropole se jedná o téma číslo jedna. „Představitelé moci chtějí politicky získat tím, že z Vietnamců nebo Tadžiků udělají viníky,“ obává se politolog Nikolaj Petrov. Pětatřicet procent Rusů pak považuje za největší hrozbu pro svou zemi právě přistěhovalce.

Reportáž Miroslava Karase o moskevské razii (zdroj: ČT24)
Vydáno pod