Izrael propustí v první vlně 26 palestinských trestanců

Tel Aviv - Izrael propustí během následujících dnů 26 palestinských vězňů. Uvedla to agentura Reuters. Půjde o první skupinu z celkových 104 trestanců, o jejichž propuštění rozhodla vláda Benjamina Netanjahua už v červenci. Tento krok by měl vést k úspěšným mírovým jednáním mezi Izraelem a Palestinou. Přímé izraelsko-palestinské mírové rozhovory mají pokračovat již 14. srpna v Jeruzalémě.

Oznámení o brzkém propuštění Palestinců přišlo poté, co palestinští představitelé obvinili Izrael, že se snaží sabotovat mírová jednání, píše BBC. Země totiž schválila výstavbu téměř 1200 nových obydlí v rámci židovských osad. V nich už žije celkem 500 tisíc Židů. Podle mezinárodního práva jsou nezákonné.

Krajně pravicoví členové kabinetu Benjamina Netanjahua proti propouštění těchto vězňů důrazně protestovali. Vláda své rozhodnutí podmínila tím, že oznámí jejich propuštění nejméně se 48hodinovým předstihem, aby se rodiny obětí těchto vězňů mohly obrátit na nejvyšší soud.

Demonstrace proti vysídlení osad
Zdroj: ČTK/AP/AP

Palestinský prezident Mahmúd Abbás poslední dobou požadoval propuštění vězňů jako podmínku, aby vůbec mohla odstartovat nová vlna mírových jednání. Tito lidé strávili v izraelském vězení 19 až 30 let – většinou za vražedné útoky. Podle izraelské vlády má být v první vlně čtrnáct osob deportováno či přemístěno do pásma Gazy a dvanáct přepraveno na Západní břeh Jordánu.

Obě strany dotlačily k rokování Spojené státy a přípravná schůzka se uskutečnila počátkem minulého týdne ve Washingtonu. Navázat na ni mají devítiměsíční mírová jednání, jejichž cílem je prolomit více než tříleté ochromení „mírového procesu“.

  • Izraelská vláda schválila propouštění vězňů na svobodu ve čtyřech skupinách během několika měsíců podle úmluvy dojednané s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym. Každá fáze má být spojena s pokrokem v jednáních.
  • Rozhovory v Jeruzalémě a v Jerichu proběhnou pod záštitou Kerryho zvláštního zmocněnce Martina Indyka.