Green Bank – město, kde mobil nikdy nezazvoní

Green Bank (USA) – Žádné rádio, žádná televize, žádný mobilní telefon. Síť WiFi neexistuje, o bluetooth ani nemluvě. Tak vypadá život v městečku Green Bank v americké Západní Virginii. Na první pohled by se mohlo zdát, že sem ještě nedorazily vymoženosti moderního světa. To by ale hned za městem nemohl stát obří satelit.

Mobilní telefon tady nezachytí ani náznak signálu. Rádio ladí stále dokola, aniž by našlo jedinou stanici. Městečko Green Bank leží v zóně o 34 000 kilometrech čtverečních, kde je zakázáno šíření jakéhokoliv signálu. Rušil by totiž největší ovladatelný radioteleskop světa, který stojí prakticky přímo mezi domy.

Teleskop Green Bank je nejsilnějším satelitem pozorujícím vesmír, má průměr 100 metrů. A aby mohl fungovat bez rušení a chyb, potřebuje kolem sebe pořádný prostor bez jakýchkoliv přístrojů vysílajících signál. Místní policisté dokonce hlídají ulice, aby se na nich aparáty užívající bezdrátový signál neobjevily. Obyvatelé si musí vystačit s jednou telefonní budkou a internetem s vytáčeným připojením.

Obří teleskop v Green Bank
Zdroj: ČTK/AP/Dorst Chris

Na jednu stranu je každodenní život ve městě poněkud obtížný. Sto padesát zdejších obyvatel se muselo naučit žít bez prostředků, které jsou pro život v moderním světě zcela nepostradatelné. Mnoho lidí ale právě v tom vidí ohromnou výhodu a lákadlo a do Green Bank se stěhují schválně – stejně jako Diane Shouová.

Tvrdí, že jedině tady je z dosahu škodlivého elektromagnetického záření, kterým je dnešní svět přesycen. „Život tady není perfektní. Není tady žádný obchod, restaurace ani nemocnice. Ale nejdůležitější je, že jsem zdravá a vůbec mě nebolí hlava,“ říká Diane.