Afghánka šla sama na trh, manžel ji za to zastřelil

Kunduz (Afghánistán) – Muž v severním Afghánistánu zastřelil svou manželku, protože šla bez jeho dovolení sama na trh. Afghánská nezávislá komise pro lidská práva upozorňuje na narůstající násilí na afghánských ženách.

„Obyvatel okresu Čardara zastřelil v neděli odpoledne svou čtyřiadvacetiletou manželku jen proto, že šla na místní tržiště nakupovat a nepožádala ho předem o svolení,“ uvedl šéf okresní policie Mohajudín Chán. „Útočník po incidentu uprchl a policie po něm zahájila pátrání,“ dodal. 

Od 20. března do 20. června letošního roku Afghánská nezávislá komise pro lidská práva zaznamenala více než 700 vážných případů násilí na ženách v Afghánistánu. To je o třetinu víc než loni. Podle komise v minulém roce vlastní rodinní příslušníci zavraždili přes 240 afghánských žen.

Po pádu Talibanu sice získaly afghánské ženy většinu základních práv. Mohou třeba studovat, volit nebo pracovat. I přesto ale zůstává Afghánistán pro ženy jedním z nejhorších míst na světě. I když ženy mají tato základní práva, nikdo nedohlíží na to, aby se dodržovala. A v zemi vládnou obavy, že se situace po odchodu mezinárodních vojsk v roce 2014 ještě zhorší.