Rodina zavražděného Brita žádá po Číně odškodné

Londýn/Peking – Pád vlivného čínského funkcionáře Po Si-laje má další dějství. Vlivný politik byl odejit z vrcholných veřejných funkcí poté, co byla jeho manželka odsouzena za vraždu britského podnikatele Neila Heywooda. Rodina tohoto Brita teď žádá čínské úřady o vyplacení odškodného v přepočtu až 159 milionů korun.

Největší politický skandál v Číně za posledních 20 let má dohru. 

Po Si-laj působil jako šéf komunistické strany ve městě Čchung-čching a jako člen 25členného politbyra vládnoucí Komunistické strany Číny. Při loňské generační výměně ve straně měl přitom ambice dostat se do některé z nejvyšších pozic. Jenže jeho cestu vzhůru zastavila vražda Brita Neila Heywooda, kterou měla zosnovat Poova manželka Ku Kchaj-laj. Ta nechala Heywooda v listopadu 2011 otrávit kvůli tomu, že údajně ohrožoval její rodinu. Brita pak našli mrtvého v hotelovém pokoji. 

Vůbec poprvé teď promluvila na veřejnosti Hewyoodova matka: „Zatímco se snažím vyrovnat se se svým smutkem, mojí hlavní starostí je bezpečnost a blaho dvou Neilových dětí. Je jim teď 8 a 12 roků a jsou obzvlášť zranitelné tváří v tvář bolesti a hrůze z otcovy vraždy. Vzhledem k tomu, že Neil byl jediným živitelem rodiny, nejsou děti do budoucnosti nijak finančně zajištěny.“ 

Heywoodová proto apeluje na čínské úřady, aby „projevily odhodlání a soucit, a přispěly tak ke zmírnění důsledků onoho strašlivého zločinu“. Čínské ministerstvo zahraničí zatím na výzvu Heywoodové nereagovalo. 

Po Si-laj byl loni v září vyloučen z komunistické strany a minulý měsíc byl obžalován z korupce, přijímání úplatků a zneužívání moci. Čínské úřady původně Poa podezíraly, že se podílel na utajování Heywoodovy vraždy, v obžalobě to ale zmíněno není. Datum zahájení procesu nebylo stanoveno, očekává se ale v nejbližší době.