Přítel Češky zavražděné v Indii si vyslechl obvinění

Dillí - Indická policie obvinila českého turistu, který má údajně na svědomí smrt své přítelkyně. Policisté případ vedou jako vraždu. Muž byl ale obviněn z trestného činu bez dalšího upřesnění, o jaký druh trestného činu by mělo jít, uvedla mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová.

„Ten případ je veden jako vražda. V policejní zprávě se konstatuje, že Češka byla zavražděna neznámou osobou. Policie obvinila jejího partnera z trestného činu, který ale není dále klasifikován,“ dodala mluvčí. Čech je v cele předběžného zadržení a tento týden by měl být převezen do vazební věznice ve městě Mápusa. Dnes se konalo další stání týkající se prodloužení vazby, další státní budou každých 14 dní.

„To, že si policie nechává volný prostor, aby ho vůbec z něčeho obvinila, ukazuje, že nebude s vyšetřováním příliš spěchat. Indická justice má pověst velice pomalu reagujících orgánů. Proces by mohl trvat měsíce,“ odhaduje publicista Jan Petránek.

Česká republika nemá s Indií uzavřenou dohodu o vydávání občanů, která by umožnila vydání zadrženého muže do ČR.

Tělo české turistky našla policie minulou středu v penzionu na pláži ve městě Kalangut ve státě Goa. Mladíka, který bydlel s dívkou na pokoji, policie nalezla v několik kilometrů vzdálené vesnici, údajně byl v bezvědomí a zraněný. Policii tvrdil, že ho unesli. Jenže později sám přiznal, že si to vymyslel, aby se zbavil podezření, a k útoku na ženu se sám přiznal. Podle českého konzulátu muži hrozí v Indii za vraždu doživotí. 

Žena měla na těle celkem devatenáct ran, smrtelné bylo bodnutí nožem do krku. Podle zranění navíc prý před smrtí prudce hlavou narazila na zeď. Sexuální útok prokázán nebyl, ale s konečným závěrem lékaři čekají na výsledek laboratorních analýz. 

Indické úřady s pitvou vyčkaly do soboty, protože se kvůli ověření totožnosti zemřelé ženy obrátily na velvyslanectví České republiky v Dillí.

Telefonát Jana Petránka (zdroj: ČT24)