Za násilnosti v Sin-ťiangu poslal čínský soud dva muže na popraviště a tři za mříže

Peking – Dva tresty smrti vynesl čínský soud v souvislosti s dubnovými násilnostmi v ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě země, při nichž zemřelo 21 lidí. Další tři muži půjdou do vězení. Podle úřadů jde o teroristickou skupinu islamistických radikálů. Někteří místní ale tvrdí, že střety vyvolala šikana ze strany čínských úřadů, což Peking popírá. V oblasti žijí Ujgurové, kteří vyznávají islám.

Podle oficiální tiskové agentury Nová Čína dva muži dostali trest smrti za vraždu, zapojení do teroristické skupiny a nelegální výrobu výbušnin. Další tři byli odsouzeni k odnětí svobody od devíti let až po doživotí.

Násilí, které propuklo 23. dubna, bylo jedním ze série incidentů dokládajících pokračující napětí mezi čínskými úřady a místními převážně muslimskými původními obyvateli Ujgury. Tato etnická menšina se kulturně, jazykově i nábožensky liší od většinových Chanů a cítí se od nich utlačovaná. Oblast zaujímá šestinu čínského území a je bohatá na ropu a plyn.

Po dubnovém incidentu policie pozatýkala 19 členů teroristické skupiny a další procesy budou patrně následovat. Úřady uvedly, že skupina pravidelně sledovala videonahrávky schvalující náboženský extremismus a terorismus a účastnila se nelegálních náboženských obřadů. Kromě toho údajně plánovala velký útok v hustě obydlených oblastech Kašgaru.

Poté, co místní policie a obyvatelé zaznamenali „podezřelé chování“ skupiny, zaútočili její členové na čínské bezpečnostní síly a 15 z nich rozsekali a upálili. Policisté šest útočníků zastřelili. Počet obětí v Sin-ťiangu byl největší za celé měsíce a poskytl Číně příležitost varovat před hrozbou organizovaného teroristického útoku ze strany radikálních muslimských skupin v této oblasti.