Izrael splnil, co slíbil: Palestinští vězni jsou na svobodě

Jeruzalém - Izrael dnes večer propustil šestadvacet palestinských vězňů. Tímto krokem chce ukázat dobrou vůli před dalším kolem mírových jednání, která začínají zítra v Jeruzalémě. Jde o vězně, kteří byli odsouzeni za teroristické útoky do podepsání izraelsko-palestinské mírové dohody v roce 1993. Zároveň ovšem radnice v Jeruzalémě schválila výstavbu bezmála tisíce nových bytů v židovských čtvrtích Východního Jeruzaléma. Palestinští vyjednavači na to hned reagovali varováním, že to může způsobit kolaps znovu se rozbíhajících mírových jednání.

Palestinci ze skupiny propuštěných vězňů byli zatčeni v letech 1985 až 2001. Jedenáct z nich se vrátilo do svých domovů na západním břehu Jordánu a 15 do pásma Gazy. Izrael je přepravil ze dvou věznic na hranici. Propuštěné vezla auta s neotevíratelnými okny, aby se Izraelci vyhnuli gestům vítězství, jaké Palestinci vždy v takových případech dělají na oslavu. 

Vláda má na rukou krev, křičí příbuzní obětí útoků

Vláda zveřejnila své rozhodnutí propustit palestinské vězně v neděli večer a příbuzní obětí palestinských útoků pak měli 48 hodin na to, aby se proti tomu odvolali. Mnozí to učinili, ale nejvyšší soud dnes odvolání zamítl s tím, že rozhodnout o propuštění je v kompetenci vlády. Organizace příbuzných obětí palestinských útoků označila dnešní den za vítězství teroristů. Mnozí z příbuzných večer proti kroku vlády protestovali s rukama potřísněnýma červenou barvou, aby dali najevo, že vláda dává svobodu lidem, kteří mají izraelskou krev na rukou.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás svolal večer do Ramalláhu ministry, aby skupinu přivítali. Vězně vítaly i tisíce lidí, oblohu nad Gazou při této příležitosti ozářily ohňostroje. Palestinci slavili propuštění vězňů tancem, zpěvem i máváním vlajkami. „Dnes je velmi radostný a šťastný den. Nemohla jsem se dočkat toho, až obejmu svého milovaného syna,“ řekla matka jednoho z propuštěných vězňů. 

Palestinská rodina se připravuje na návrat svého příbuzného z izraelského vězení
Zdroj: ČTK/ZUMA/Mamoun Wazwaz

Za pokrok v jednání půjdou na svobodu další vězni

Izrael přistoupil na propuštění 104 palestinských vězňů, aby usnadnil mírová jednání s Palestinci. Podařilo se je obnovit po tříleté přestávce díky intenzivní diplomacii USA. Vězni budou propouštěni po menších skupinách na čtyřikrát, a to podle pokroku v mírových jednáních. Ta byla obnovena v červenci v USA.

Ve středu se pak poprvé sejdou k přímým rozhovorům vyjednávači obou stran za přítomnosti amerického prostředníka. Izrael situaci zkomplikoval čerstvým oznámením o výstavbě v židovských osadách na území, na němž chtějí mít Palestinci svůj budoucí stát. Právě na tom ale palestinská strana předtím neústupně trvala. „Jednoduše řečeno – stavíme. A ve stavbě hodláme pokračovat. Máme v plánu výstavbu dalších tisíců bytů. Je to naprosto správná věc, od které nehodláme ustoupit,“ uvedl izraelský ministr bydlení a výstavby Uri Ariel.